Минасян: Несигурността плаши инвеститорите

798
Минасян: Несигурността плаши инвеститорите

Правителството се задоволява с поддържането на фискални стимули и предполага, че те са достатъчни за привличането на чуждестранни инвеститори. Разковничето е в институционалната уредба, съществуването на хаос и непредвидимостта отблъскват чуждестранните инвеститори, заяви проф. Гарабед Минасян по време на дискусията на тема "Репери на икономическата политика", организирана от Института за икономически изследвания при БАН.

Общият баланс по текущата сметка за разлика от 2008 година е отрицателен, като влошаването на финансовата сметка се дължи най-вече на оттеглянето на чуждестранните капитали, изтъкна Минасян.

Според него институциите в България продължават да функционират некачествено.

Експертът отбеляза, че влошаването на финансово-кредитните ни взаимоотношения с ЕС са също следствие от лошо функциониращи институции. "Чуждестранният инвеститор се влияе до голяма степен от оценките и ангажимента на ЕС. Показателно за влошаващото се качество на институциите е оценката на корупцията, която е чисто политически проблем", коментира проф. Минасян, позовавайки се и на индекса на корупция, според който България е на последно място от страните от Източна Европа.

Независимо от силно ограничено търсене на кредити, лихвите остават на относителни високи равнища, а печалбите на търговските банки се редуцират съществено. Има криза на ликвидността, а БНБ проявява пасивност при регулирането на ликвидността на търговските банки.

"БНБ трябва да извършва отговорна регулация на задължителните резерви на банките", отбеляза за пореден път експертът.

Той изтъкна, че събираемостта на приходите в консолидирания държавен бюджет последователно намалява при непроменена данъчна конфигурация, което води до съкращаване на разходите. Според него, правителството все още не съумява да създаде условия за привличане на чуждестранен капитал.

"Държавният бюджет има проблеми с разходната и приходната част - разходната част има нужда от преструктуриране, а не от съкращаване, а приходната трябва да се подобри", смята Минасян.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg