„Мини Марица - Изток” ЕАД доби 1 млн. тона въглища от целика

455
„Мини Марица - Изток” ЕАД доби 1 млн. тона въглища от целика

Близо 1 млн. тона въглища бяха добити от целика за 2 месеца в най-големите мини за открит въгледобив у нас - „Мини Марица-изток, информираха от компанията за Profit.bg.

До края на юли се очаква за складовете на ТЕЦ „Марица-изток 2” и „Брикел” да отпътуват още около 1 млн. тона въглища от целика, защото това е времето за попълване на горивните запаси на централите преди активния зимен сезон.

При по-високо електропотребление през лятото и при нужда от запазване на енергийната стабилност на България, „Мини Марица-изток” са готови да добият и доставят допълнителни количества въглища, но това зависи от заявките на мощностите в комплекса.

За 2008 г. „Мини Марица – Изток” ЕАД планира да добие 23.1 млн. тона и да достигне разкривка от 98 млн. куб. метра земна маса.

Въгледобивът от зоната между рудниците „Трояново 1„ и „Трояново север” започна на 21 март 2008 година. Доказаните в целика запаси възлизат на около 200 млн. тона. За неговото усвояване работят две поколения миньори, а инвестициите възлизат на повече от 500 млн. лв.
Добиваните в целика лигнити са с високо качество и с по-ниско пепелно съдържание (до 28%), от средното за минния комплекс, което достига до 45%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg