„Мини Марица-изток” ЕАД с рекорден добив на въглища

978
„Мини Марица-изток” ЕАД с рекорден добив на въглища

„Мини Марица – Изток” ЕАД постигна рекорден добив на лигнитни въглища за първото тримесечие на 2008 г. От началото на годината до 16 март добитите въглища в най-големите мини за открит въгледобив в България достигат 5.453 млн. т.

Това е с около 7% повече от годишния план на дружеството за първите три месеца на 2008 г. В същото време този добив е и своеобразен рекорд за „Мини Марица – Изток” ЕАД спрямо същото тримесечие от 2002 г. досега.

„Мини Марица – Изток” ЕАД завърши като рекордьор и 2007 г. В навечерието на 31 декември миналата година дружеството отчете добив от 23.928 млн. т лигнитни въглища. Това бе с 2.578 млн. т повече от годишния план.

През 2007 г. „Мини Марица – Изток” отбеляза рекорд и по изкопани, насипани и транспортирани количества земна маса – 92.763 млн. куб. метра, което е с 563 хил. куб. метра повече от планираното.

За 2008 година „Мини Марица – Изток” ЕАД планира да добие 23.1 млн. тона и да достигне разкривка от 98 млн. куб. метра земна маса.

2008 г. ще бъде емблематична за работата на дружеството и заради уникалната за България операция по срязването на целика, която ще се проведе на 21 март, петък, в „Мини Марица – Изток” ЕАД. С това се поставя началото на усвояването на блокираните въглища между рудник „Трояново – Север” и рудник „Трояново – 1”. Според технико-икономическия доклад запасите в целика възлизат на около 200 млн. тона лигнитни въглища, информират от дружеството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg