"Мини Марица-изток" влага 6 млн. лв. в екология

1076

Около 6 млн. лева в екологични проекти ще инвестира през 2008 г. „Мини Марица-изток” ЕАД. Основните дейности, свързани с възстановяване на плодородните функции на земите, са събиране на хумус пред фронтовете на рудниците и насипищата и рекултивация на почвите.

380 хил. лв. от екологичната програма на дружеството са за рекултивационните мероприятия на 200 дка за селскостопанско ползване на насипище „Могилата”. Теренът е част от рудник „Трояново-север”.

През 2008 г. ще започне и техническа рекултивация на 600 дка от насипище „Медникарово”, което е част от рудник „Трояново-3”. Половината от земите – 300 дка, са предназначени за селскостопанско ползване. Инвестицията в тяхното възстановяване е на стойност 662 хил. лв.

Останалите 300 дка, предвидени за възстановяване, са част от горския фонд. Инвестицията в тяхната рекултивация е 371 хил. лв. Процедурата по избор на изпълнител за тези дейности за 2008 г. е вече в ход.

Още 4.5 млн. лв. „Мини Марица-изток” ЕАД ще вложи в събирането на 1.06 млрд. куб. м хумус пред фронтовете на минните работи.

Възстановяването на нарушените терени в „Мини Марица-изток” ЕАД се извършва на два етапа. Първият етап включва техническа рекултивация, при която се подравнява и оформя теренът за окончателния му вид. Вторият етап цели биологичното възстановяване на почвата и обхваща комплекс от агротехнически, технологични и мелиоративни мероприятия за възобновяване продуктивността и плодородието на земите.

„Мини Марица-изток” ЕАД извърши мащабни дейности по рекултивация на почвата и възстановяване на терените и през 2007 г. Пред фронтовете на рудниците и насипищата са събрани около 857 089 куб. м хумус на стойност 3.582 млн. лв. Събраният хумус се използва за последваща техническа рекултивация на терените след минната дейност.

През миналата година бе даден старт на възстановителните работи на 400 дка земи от насипище „Могилата” в рудник „Трояново-север”. Площите са предназначени за селскостопанско ползване. До 15 март 2008 г. от тях вече са рекултивирани близо 200 дка, а инвестицията в тях е на стойност 315 хил. лв. 

Вижте още: „Мини Марица-изток” ЕАД с рекорден добив на въглища

*Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg