Минималната работна заплата 240 лв. от догодина?

602
Минималната работна заплата 240 лв. от догодина?

Догодина минималната заплата ще бъде 240 лв., бюджетните заплати ще нараснат с по 10% за периода 2009-2011 г.

Това предвижда одобрената от правителството средносрочна фискална рамка за периода.

5.1% инфлация и бюджетен излишък от 3% залага кабинетът за следващата година. Очаква се средният размер на пенсиите да достигне 235 лв. още от 1 октомври тази година, когато ще има преизчисляване към осигурителни доход през 2007 г.

В планираното увеличение до 2009 г. по швейцарското правило средната пенсия в България ще достигне 269 лв.

В данъчно-осигурителната политика се залага на намаляване дела на сивата икономика чрез влизането на държавата като осигурител във фонд "Пенсии" с 12% дял, 8% ще плаща работникът и 10% бизнесът.

Пак от догодина минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще скочи от сегашните 240 на 260 лв. Корпоративният данък за 2009 се запазва на 10%, ДДС - също остава 20%.

Фискалната рамка за следващите 3 години цели поддържане на висок икономически растеж и устойчиво покриване на критериите от Маастрихт за присъединяването на България към еврозоната.

За да има база за сравнение, нека споменем, че съвсем скоро Profit.bg писа, че средната нетна заплата през март в Румъния е нараснала с 17.7 на сто спрямо март 2007 и с 5.1 на сто спрямо февруари 2008 година.

Така средната нетна заплата в Румъния през март тази година възлиза на 1192 леи (640 лева).

Ако трябва да споменем коя е най-високата средна заплата, то нсъмнено става ясно, че тя е регистрирана във финансовия и въздушно-транспортния сектор, където възнагражденията са между 2800 (1500 лева) и 3600 (1930 лева) леи.

Най-високата месечна заплата в Сърбия пък е възлязла на 4 940 евро, докато най-ниската на едва 31 евро, показват данни на националния статистически институт на страната.

Най-ниската заплата е получил работник, зает за производството на оптични инструменти, а най-високата е получавана от изпълнителния директор на летището в Белград Никола Тесла, според публикувани данни от сръбското издание Serbia & Montenegro Today.

Той е потвърдил, че получава заплата от около 5 000 евро месечно, което се равнява на около 18 средни работни заплати в страната, сочат още данните.

Рекордно високата заплата се равнява още на над четири пъти месечното възнаграждение на президента на страната и министър председателя.

В страната средната работна заплата през февруари е възлизала на малко над 300 евро, сочат още данните на статистическия институт.

Вчера пък стана ясно за пореден път, че България е най-бедната държава сред 27 държави членки на ЕС, показват още данни на Profit.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg