Минималната работна заплата за леката промишленост - 110% от тази за страната

1007
Минималната работна заплата за леката промишленост - 110% от тази за страната

В края на месец март бе подписан браншов колективен трудов договор (БКТД) между Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ с председател Георги Станков, Федерация лека промишленост на КТ „Подкрепа” и Български браншови съюз на трикотажната промишленост в сила от 01 април 2008 г. за срок от две години.

В БКТ са договорени минимална работна заплата (МРЗ) за бранша в размер на 110% от тази за страната (242 лв.), допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит в размер на 1% от индивидуалната основна МРЗ, допълнителен платен годишен отпуск в размер на 6 дни за работа във вредни за здравето условия на труд и за работа при ненормирано работно време, средства за социални мероприятия включващи осигуряване на ваучери за храна, социално подпомагане, транспортно обслужване, доброволно понсионно и здравно осигуряване.

Работодателите от бранша ще осигуряват целеви платен отпуск съгласно чл. 168 от КТ на майките с 2 и повече живи деца до 18 г. възраст, съответно 2 и 3 работни дни.

Трудовите възнаграждения ще се актуализират два пъти в годината при осигуряване ръст спрямо предходния период достатъчен да компенсира процента на инфлацията, нарастването на осигурителните вноски и минимум 50% от ръста на производителността на труда.

Страните се договориха да работят конструктивно и с доверие, да полагат усилия за квалифициране и преквалифициране на кадрите, за подобряване условията на труд, за повишаване производителността и качеството на труда за бъдещото проспериране на бранша.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg