Минималната заплата може да стане 290 лв. от април

1106
Минималната заплата може да стане 290 лв. от април

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че на социалните партньори ще бъде предложено от 1 април 2012 г. минималната работна заплата да бъде увеличена от 270 лв. на 290 лева. Това се вижда от изпратеното до медиите официално съобщение от пресслужбата на МС.

Според финансовия министър Симеон Дянков това ще струва на бюджета около 23-25 млн. лева.

Правителството обсъди на работно заседание параметрите на Бюджет 2012. Предвижда се запазване на тазгодишните разходни тавани по министерства, като леко намаление ще има в сектор сигурност. Освободените от това средства ще бъдат дадени за образование, култура и правосъдие.

Последните икономически и финансови събития в европейски и световен мащаб станаха причина за ревизиране на макроикономическата прогноза за растежа на националната икономика като прогнозният ръст е за 2.9% от БВП. Прогнозната инфлация е за малко под 2%.

С проекта се ревизира фискалната цел за 2012 година, като се залага дефицит по консолидираната фискална програма (КФП) в размер на 1.35% от БВП, без да се променя поетият ангажимент за дългосрочна устойчивост и предсказуемост на данъчно-осигурителната политика, се казва в съобщението на МФ.

Планираната фискална позиция през 2012 г. се предвижда да бъде постигната при размер на приходите по КФП от 35.2% от БВП и размер на разходите по КФП от 36.5% от БВП.

Допълнителната фискална консолидация е буфер, който ще позволи да се ограничат негативните ефекти върху бюджета в резултат на забавения тренд на икономическия растеж и на осъществяващата се промяна в структурата му.

При разработването на бюджетната рамка за 2012 г. усилията са насочени към обезпечаване с национален ресурс на реализацията на програми и дейности в областта на образованието и културата за сметка на редуциране на средствата за отбрана, сигурност и вътрешен ред при осигуряване финансирането на основните функции в тези сектори.

Паралелно с бюджетната процедура Министерството на финансите постигна консенсус в рамките на широк политически диалог относно фискалните правила, обединени в „Пакта за финансова стабилност”.Те гарантират в дългосрочен план макроикономическа и финансова устойчивост на страната.

През 2012 г. секторите, стимулиращи икономическия растеж - строеж на пътна, екологична и комунална инфраструктура, културно-историческо наследство, наука и образование, получават сериозна финансова подкрепа от оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС“, се казва в съобщението на МФ.

 

И през следващата година България ще остане сред страните в ЕС с една от най-ниските стойности на показателя консолидиран държавен дълг към БВП. През 2012 г. се очаква нарастване на темпа на увеличение на съотношението на консолидиран държавен дълг към БВП и достигане на стойности от около 19 процента.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg