Минималната заплата няма да расте

788
Минималната заплата няма да расте

Финансовото министерство смята, че минималната заплата трябва да остане 240 лв., а пенсиите не би трябвало да се увеличават и през 2012 г.

Това заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти на заседанието на Съвета за икономически растеж. В заседанието участваха представители на държавната администрация, браншовите и работодателските организации.

В събота социалният министър Тотю Младенов каза, че се предлага през 2011 г. минималната заплата от 240 лв. да се увеличи на 270 лв. Така ще се ограничат "сивата" икономика и нерегламентираните плащания за труд, защото се увеличава автоматично общият минимален осигурителен доход, мотивираха се днес от социалното министерство.

На заседанието Горанов представи предложенията за промени в данъчните закони през 2011 г. Предвижда се увеличение на минималните ставки на акциза върху газьола, безоловния бензин и керосина. "Това е в рамките на утвърден график, не се предвижда да има изпреварващ ръст и цели да постигне минималните нива по евродиректива. Обсъжда се повишаване на акцизната ставка върху рязания тютюн", добави Горанов.

Представители на туристическия бизнес настояват за по-плавно преминаване към друга ставка на ДДС в бранша. Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова заяви по време на заседанието, че браншът е изненадан от предложенията за промени в ДДС в туризма, съобщи bTV.

Министерството на финансите предлага през 2011 г. уеднаквяване на ставката на ДДС както за груповите, така и за индивидуалните пътувания, които в момента са 7 и 20%. Предлага се ставката да стане 14% за туристическите услуги или да бъде малко по-ниска и по този въпрос все още продължава дискусията, посочи Владислав Горанов.

Ако се приложи ставка от 14 на сто, постъпленията от ДДС ще са с около 38 млн. лева повече спрямо 2010 г., ако се изравнят ставките към 20%, тогава допълнителните приходите ще бъдат със 78 млн. лева повече, пресметна той.

Соколова съобщи, че браншът вече е сключил договорите за 2011 г. и след две седмици излизат първите каталози на пазара. Основният удар от увеличаването на ДДС ще бъде за хотелиерите, защото по-ниската ставка се отнася само за хотелското настаняване. Едва ли има в Европа хотелиери с такива кредитни задължения, колкото са нашите, добави Соколова.

Тя посочи, че е отчетен среден ръст от около пет на сто за тази година в туризма и то главно в приходите от нощувките. Закрепихме се като търсена дестинация при голямата конкуренция и не бива да правим рискови движения, за да не загуби страната рейтинга си, препоръча Соколова.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев пък предложи да се обмисли възможността ДДС в туризма да не бъде 14%, а 10 на сто. И той смята, че тази година е най-добра от гледна точка на брой на туристи и приходи, и това е постигнато преди всичко с по-ниските цени. Промяната в ДДС може да застраши конкурентоспособността в бранша, каза Колев.

Според зам.-министъра на финансите позицията на министерството винаги е била, че в страната трябва да има единна обща ставка на ДДС, анализът на ставката в туризма ще продължи към определянето на такова ниво, което да бъде фискално неутрално. Той посочи, че прави впечатление, че делът в БВП по статистика, който туризмът носи, не е в пряка пропорция с данъчните постъпления, които бизнесът внася.

Доближаването на приноса към фиска до приноса в икономиката на този отрасъл трябва да бъде обща задача на туристическия бранш и на финансовото министерство, посочи Горанов.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg