Минималната заплата скача над 700 лева?

3177
Минималната заплата скача над 700 лева?

© Pixabay

Води се дебат за размера на минималната работна заплата, тя ще се увеличи сериозно от сегашните 650 лв. и ще е над 700 лв.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за БНТ, съобщават от пресцентъра на министерството.

Гьоков е подчертал, че няма грешка при преизчисляването на пенсиите от НОИ от 25 декември 2021 г. По думите му заради политическото говорене и решението на 46-ото Народно събрание за отпускане на ковид добавка от 120 лв. за октомври, ноември и декември "хората останаха с нереалистични очаквания".


"Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска от декемврийската пенсия. Всички пенсии бяха увеличени средно с 12.5%. Минималната пенсия се увеличи от 300 на 370 лв. - с малко над 23%, максималната - от 1440 на 1500 лв.", каза министър Гьоков.

Той припомни, че границата на бедност за 2022 г. е 413 лв. и посочи, че размерът й предстои да се повиши до около 450 лв. "Няма как да има справедливост, ако малко над половината пенсионери вземат минималната пенсия, без да се зачита осигурителния им принос. Хората не могат да живеят с доходи, които са по-ниски от прага на бедност", заяви министърът.

Какви ще са заплатите, майчинските и пенсиите през 2022 г.Втората година на майчинството да бъде равна на една минимална работна заплата в бюджет 2022

Ако до края на юни не бъде взето друго политическо решение от коалиционния съвет на управляващите партии, от 1 юли пенсиите трябва да се осъвременят по швейцарското правило. "Предварителните сметки показват, че това ще доведе до повишаването им най-малко с 6.1%", каза Георги Гьоков. Той подчерта, че предстоят сложни решения, които трябва да се вземат в кратки срокове.

"Ако не се вземат тези решения, през юли хората ще се окажат с по-високи пенсии, но ще получават по-ниски плащания. Държа пенсиите да бъдат преизчислени с по-актуален осигурителен доход. Това няма да доведе до увеличение на всички пенсии, но по този начин ще преодолеем разликите между старите и новите пенсии, които дразнят хората", подчерта той.

Министър Гьоков припомни, че всички ваксинирани пенсионери, независимо от тяхната възраст, имат право да получат еднократна добавка от 75 лв. Той добави, че има уверение от министъра на финансите, че бюджетите на държавата и на държавното обществено осигуряване ще бъдат готови до края на януари, което ще даде възможност на Народното събрание да ги приеме до края на февруари. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg