Минималната заплата става 780 лв., реши Министерският съвет

955
Минималната заплата става 780 лв., реши Министерският съвет

© gov.bg / Лазар Лазаров, вицепремиер по социалната политика

На последното си заседание за годината Министерският съвет определи минималната месечна работна заплата от 1 януари 2023 г. да бъде в размер на 780 лева. Това обяви на брифинг вицепремиерът по социалната политика Лазар Лазаров, цитиран от БТА.
 
С това увеличението на МРЗ ще е с 9,9% в сравнение със сегашния размер от 710 лв., като за по-малко от една година, това увеличение ще е точно с 20%, каза Лазаров. 
 
Увеличението на минималната месечна работна заплата ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева. Покачването на минималната заплата осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината, допълни той. 
 
Инфлацията към този момент е 16,9%, а натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8%. По думите на Лазаров с увеличението се подкрепят получаващите МРЗ или лицата, чиито заплати се определят като съотношение от МРЗ. Това са например заетите в социалните услуги, ползвателите на механизма "лична помощ", тъй като възнагражденията на асистентите се определят в коефициент съобразно МРЗ, посочи вицепремиерът.
 
Според него е изключително важно, че се създават условия за прилагане на механизъм за определяне на МРЗ, от една страна и за отчитане на референтни стойности за адекватност на МРЗ съобразно директивата на ЕС за адекватни минимални работни заплати. 

Георги Ангелов: Държавата ще спечели от вдигането на заплатите Всяко увеличение на възнагражденията е добре за бюджета

Лазаров обърна внимание, че това не е опит за транспониране на директивата, защото това изисква законодателна инициатива и преглед на всички нормативни актове, които имат отношение. Съвестно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започнем работа по изготвянето на механизъм за определянето на МРЗ за страната и създаването на условия и предпоставки за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати, каза още Лазаров.
 
Той припомни, че оригиналното предложение на Министерския съвет беше размер на МРЗ от 770 лв., което отчиташе краткосрочната статистика за работните заплати. Отчитайки годишната статистика, ревизирахме предложението и то е 780 лева, каза вицепремиерът. Той припомни, че предложенията за размер на МРЗ, които бяха представени от социалните партньори, също се основават на краткосрочната статистика.

Необходимо е да се проведат допълнителни дискусии, които да отчетат тази вариативност в мненията, а именно предприемането на действия за определяне на референтния период, въз основа на който следва да отчитаме ефективността на минималните работни заплати, подчерта Лазар Лазаров.

Популистки предложения поставят под въпрос фискалната стабилност Опитът на Парламента да поеме на ръчно управление бюджета изглежда ще доведе до допълнителни разходи и влошаване на фискалната рамка

В отговор на въпрос за инфлационния ефект на покачването на МРЗ вицепремиерът каза, че по принцип икономическата теория и практиката показват, че бързото увеличаване на доходите при равни други условия може да доведе до генериране на инфлация. 
 
Предложението на Министерския съвет е отчело тези процеси и ние твърдим, че с този размер на МРЗ няма да се генерира съществена инфлация, няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща функция, каза още Лазаров. 
 
По думите му МРЗ ще може да изпълнява своите две функции – икономическа като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика и социална – да осигурява възможност на получаващия да покрива основните си ежедневни потребности.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg