Минимум 12 кандидата за четвъртия GSM

616
Минимум 12 кандидата за четвъртия GSM

Дванадесет фирми са заявили писмено пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) намеренията си да участват в процедура за предоставяне на четвърти GSM-лиценз, съобщиха от регулатора в сряда, след като ден по-рано изтече крайният срок за заявяване на интерес.

От КРС обаче уточниха, че е възможно кандидатите да се окажат повече, защото по пощата продължават да постъпват документи с пощенско клеймо преди крайния срок.

Общо 9 от кандидатите са регистрирани у нас, а останалите 3-ма – в чужбина.

Намерението на комисията е да обяви търг или конкурс за предоставяне на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен радиочестотен спектър - 2х5 MHz в обхват 1800 MHz, за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM.

В най-скоро време далекосъобщителният орган ще обяви начина, по който ще предостави ефирния ресурс - търг с наддаване или конкурс с фиксирани оферти.

И двата законово предвидени варианти са пробвани в практиката на КРС, която показва, че при явно наддаване се постигат по-високи цени, особено при повече кандидати. 

Припомняме, че при разиграването на петте лиценза за технологията point to multipoint, позволяваща надстрояване с WiMax технологията, бяха постигнати безпрецедентно високи цени в продължило седем дни наддаване.

Условията за провеждане на процедурата и евентуална начална цена и стъпка на наддаване, ако се приеме вариантът с търг, също ще бъдат определени от КРС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg