Министър Ангелов: Ремдесивир не е панацея, още няма лекарство за COVID-19

1589
Министър Ангелов: Ремдесивир не е панацея, още няма лекарство за COVID-19

България разполага с достатъчно лични предпазни средства.

В момента приключваме процедури, по които ще бъдат доставени допълнителни количества, за да обезпечим нуждите на държавата за месеци напред.

Днес пристигат и още 1700 флакона ремдесивир, които са част от договорираната доставка за България за ноември. Другата седмица ще пристигнат още 4300 флакона.

Нямаме недостиг на този медикамент. Това заяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Нека всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция и лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството ремдесивир като на панацея.

Всеки медикамент, който се прилага и участва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус, има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането на всеки един медикамент.

В терапевтичните схеми, освен ремдесивир, съществуват и други препарати с противовирусни действия. Лечението на пациенти с ремдесивир става по критерии, които са утвърдени от експертния съвет по анестезиология и интензивно лечение. Те са изпратени до всички лечебни заведения", поясни министърът.


По думите му всяка болница от началото на епидемията до момента работи по протоколи, които са достъпни в света и в Европа, и които са доказали своята ефективност.

Болниците, които имат най-голям опит в лечението на пациенти с коронавирус, са изработили единен протокол за лечение, който ще бъде предоставен на всички лечебни заведения. В него са описани всички стъпки и индикации за лечение.

"Освен ремдесивир, в него участва и хлорохинът, за който също се говореше много. Той обаче се прилага само по лекарско предписание и при специален мониторингов контрол", заяви проф. Ангелов.

Той каза още, че в лечебните заведения в страната към момента са настанени 3 191 пациенти, от които 239 са в отделения за интензивно лечение.

Заетостта на леглата на национална база е около 30%, а в интензивните отделения - около 20%.

Лекарите, медицинските сестри, санитарите, фелдшерите и останалите медицински лица с положителни проби за COVID-19 до момента са 2 664, от които активните случаи са 1 276. От тях 90 са хоспитализирани, а 7 са в интензивни отделения.

"В момента навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Най-важното нещо, за което искам да благодаря на всички български граждани, е съзнанието, което проявяват и спазването на противоепидамичните мерки. 

Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява човешки животи и намалява броя на пациентите, които имат нужда да постъпят в лечебно заведение. 

Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията и струпванията на публични и обществени места, както и да ограничат пътуванията, ако те не са необходими", призова здравният министър.

По думите му увеличаването на случаите на COVID-19 през есенно-зимния сезон е било очаквано.

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавирус, надяваме се скоро той да бъде открит. Също така се надяваме Европейската комисия успешно да приключи процедурите за договориране на ваксините и през април те да бъдат достъпни за българските граждани, така че тези, които имат желание, да си ги сложат", заяви проф. Ангелов.

Според него България все още запазва сравнително добри показатели по заболеваемост и смъртност, в сравнение с останалите държави от Европейския съюз и на Балканския полуостров. 

Проф- Костадин Ангелов коментира и мерките в училищата.

"В ежедневна връзка сме с министъра на образованието и науката. Имаме разработени критерии и всички училища, които подадат заявление за преминаване към дистанционна форма на обучение, се одобряват от образователното министерство. Има области и училища, в които няма нито един положителен тест за коронавирусна инфекция. А всички знаем, че присъствената форма на обучение е най-ефективна. Защото ще дойде време, в което ще си задаваме въпроса защо имаме проблем с нивото на образованието на децата", заяви здравният министър.

По думите му всяка мярка трябва да е добре обмислена и приложима, да може да бъде контролирана и да се разбира от гражданите. В противен случаи мерките остават само на хартия, а резултатът е нулев. 

 
Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Елена Маринова
# 0
13:11 | 5 November 2020
ремдесивир уврежда бъбреците, но държавата сега трябва да пласира закупените количества...добре, че все пак са сложили и хидроксихлорохин в протокола - 100 пъти по-евтино и безопасно!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg