Министър Чакъров може и да не одобри ОВОС за проекта Бургас-Александруполис

347
Министър Джевдет Чакъров няма да одобри Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, която не гарантира по категоричен начин опазването на околната среда и здравето на хората.

Той изрази своята позиция днес на среща с представители на работна комисия на Общинския съвет в Бургас, ангажирана да обсъди възможните проблеми при реализацията на този проект.

Общинарите изразиха опасения, че съществуват рискове за изтичане на петрол и сериозно замърсяване на Черно море, което ще застраши двата основни поминъка на населението – туризма и рибарството.

Министър Чакъров призова местната власт в Бургас активно да участва в обсъжданията на ОВОС, която ще изготви инвеститорът и ако е необходимо, да наеме свои експерти, за да направят независим анализ.

Все още инвеститорът не е подал никакви документи по проекта в МОСВ, а когато това бъде направено, ще организираме широки обсъждания и ще вземем решение в пълно взаимодействие с местната власт, каза Джевдет Чакъров.

Той гарантира, че ще се прецизира изключително внимателно трасето на петропровода, както от гледна точка на евентуални рискове за замърсяване на Черно море, така и от гледна точка на преминаването му през територии от екомрежата НАТУРА 2000 и ще се одобри най-безопасното от екологична гледна точка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg