Министър Чакъров ще съди за клевета шефа на Салвелинус Рея Фиш

1515
Министър Чакъров ще съди за клевета шефа на Салвелинус Рея Фиш

Във връзка с публикации от днес по повод забавено издаване на разрешително за рибовъдство по Закона за водите на фирма „Салвелинус Рея Фиш” на Валери Баронов за язовир Доспат МОСВ информира, че процедурата не е умишлено бавена от компетентните органи на министерството. Министър Джевдет Чакъров ще съди за клевета шефа на фирмата.

Започването на процедурата се забавя първоначално, защото се изчаква издаването от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на заповед за зониране на язовир Доспат, за където е подадено искането за издаване на разрешително. Такава заповед е издадена през 2006 г.

Веднага след това МОСВ започва процедури по чл.61 и чл.65 от Закона за водите по подадените от фирмата документи. Публикуваните в „Държавен вестник” обявления не са обжалвани от инвеститора, но има подадени възражения срещу издаването на разрешително на фирмата от кмета на Доспат Красимир Долев, от Асоциацията по рибарство и аквакултури и от фирма „Унимекс”. По тях тогава има образувани дела и се изчакани решенията на ВАС.

В хода на процедурата от компетентните органи на МОСВ са извършени проверки, при които е констатирано, че посочената фирма не извършва необходимото пречистване на отпадните води.

Още през ноември 2006 година с писмо от МОСВ на „Салвелинус Рея Фиш” са дадени предписания да не зауства отпадните води от цеха за преработване на риба в язовир Доспат, а в градската канализация на Доспат, чрез изграждане на необходимата инфраструктура, която да припомпва водите до там. До момента фирмата не е уведомила официално и в срок МОСВ дали е изпълнила предписанията, без което не може да бъде издадено разрешително.

Днес министър Джевдет Чакъров разпореди да бъде извършена проверка по предписанията и ако те са изпълнени и всички останали документи отговарят на изискванията, ще бъде издадено разрешително.

Обвиненията на фирма „Салвелинус Рея Фиш” са абсолютно безпочвени и неуместни.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg