Министър Калфин ще направи официални посещения в Казахстан, Таджикистан и Туркменистан

886
Министър Калфин ще направи официални посещения в Казахстан, Таджикистан и Туркменистан

От 3 до 6 септември 2007 г. заместник-министър председателят и министър на външните работи на Република България Ивайло Калфин ще направи официални посещения в Република Казахстан, Република Таджикистан и Туркменистан.

Основна цел на посещението е активизирането на отношенията с трите централноазиатски държави в контекста на съществуващите традиционни двустранни връзки с тях - от една страна и прилагането на Стратегията на Европейския съюз за Централна Азия – от друга. Особено внимание ще бъде отделено на възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения.

В Казахстан министър Ивайло Калфин ще бъде приет от президента Нурсултан Назарбаев, министър-председателя Карим Масимов и ще има среща с министъра на външните работи Марат Тажин. На 4 септември той ще открие бизнес-форум с участието на представители на българските и казахстанските делови среди.

В програмата е предвидена среща с представители на българската общност във връзка с отбелязването на 100 годишнината от заселването на първите българи в Казахстан.

В Таджикистан министър Калфин ще проведе срещи с президента Емомали Рахмон, председателя на Маджлиси Намояндагон Камарата на представителите на парламента, Садуло Хайрулоев и външния министър Хамрохон Зарифи и ще открие двустранен бизнес-форум.

В Туркменистан се предвиждат срещи на българския министър с президента и председател на Халк Маслахати Народeн съвет Гурбангули Бердимухамедов, председателя на Меджлиса Акджа Нурбердиева и заместник-председателя на Кабинета на министрите и министър на външните работи Рашид Мередов.

По време на разговорите с ръководителите на трите държави ще бъде направен преглед на състоянието и перспективите на двустранните отношения и ще бъдат разменени мнения по актуални международни въпроси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg