Министър Петър Димитров поиска полицията да охранява „Кремиковци"

657
Министър Петър Димитров поиска полицията да охранява „Кремиковци

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Румен Петков, с което го моли да разпореди проверка по отношение на режима на охрана на територията на металургичния комбинат „Кремиковци" и при необходимост полицията да осигури охрана на предприятието.

Повод за това искане са постъпилите сигнали в Министерството на икономиката и енергетиката за деяния на територията на „Кремиковци", имащи характер на криминални, уточниха от ведомството.

„На проведените разговори с представители на ръководството на предприятието и синдикалните организации нееднократно пред мен беше повдиган и обсъждан въпросът с липсата на охрана в комбината и ежедневните кражби и липси, които се установяват от ръководителите на отделните производства", посочва министър Петър Димитров.
Извършената проверка на икономическото министерство показва, че към настоящия момент не е подписан договор за охрана на „Кремиковци", а старият е изтекъл. Охраната на комбината се състои от няколко човека, което е предпоставка за извършване на престъпления.

„На основание на гореизложеното моля да вземете незабавни мерки, като извършите проверка на случващото се на територията на комбината. В случай, че установите липса на охрана и опасност от осъществяване на криминални действия, моля да разпоредите патрулиране и охрана на предприятието от страна на НС „Полиция", пише в писмото на Петър Димитров до министъра на вътрешните работи Румен Петков.

По отношение на текущите задължения на «Кремиковци» ръководството на комбината все още не е представило график и гаранции за изплащането им, който да удовлетвори държавата и държавните дружества. От страна на Министерството на икономиката и енергетиката на ръководството на «Кремиковци» е предложено да подготви механизъм, който да гарантира текущото изплащане на заплатите на работещите и на задълженията към НЕК, Булгаргаз и БДЖ.

За съжаление, ръководството на комбината предлага вариант, който генерира работа на комбината на загуба вследствие на неизгодни за завода договори за доставка на суровини и продажба на готовата продукция. По тази причина не можем да приемем механизъм, който предполага покриване на загубите на «Кремиковци» АД за сметка на държавата и държавните дружества.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg