Министър Петър Димитров покани финландския бизнес да инвестира в България

455
Министър Петър Димитров покани финландския бизнес да инвестира в България

“Искам да изразя своята благодарност към финландската страна за съдействието, което тя оказа на България в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз. Преценявам като неслучайно обстоятелството, че реалното членство бе потвърдено по време на финландското председателство на ЕС.”

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на брифинга след срещата с официалната делегация от Финландия, водена от Пааво Вяюрюнен, министър на външната търговия и развитието.

Днес е първият ден от посещението на финландската делегация, в която участва и широк кръг представители на бизнеса от областта на комуникационните и информационни технологии, енергетиката, конкретно ВЕИ, химическата и дървообработваща промишленост, представители на финланската фондова борса и инвестиционната банка NIB.

Пред своите гости министър Димитров подчерта ясните тенденции на динамичното икономическо развитие на България през последните години и покани финландския бизнес да инвестира тук. „Поемам ангажимент лично и като министър да оказвам пълно съдействие на големи фирми, които искат да инвестират в страната", каза министърът и посочи, че енергийни проекти на стойност над 15 млрд. евро очакват своите инвеститори.

”Тук сме, за да създаваме контакти, които ще доведат до подписване на договори”, каза в експозето си финландският министър Пааво Вяюрюнен и подчерта, че във Финландия има повишен инвеститорски интерес към България. Прогнозирам огромен бум на инвестиции в България а финландският бизнес иска да бъде част от тях, каза Пааво Вяюрюнен.

В двустранната среща с министър Петър Димитров участваха и представители на крупни финландски фирми Nokia, Fortum (енергийна компания), Dynea (химическа промишленост), Eltel (водещ мрежови оператор в Северна Европа), Patria (отбранителна и военновъздушна техника), NIB (скандинавска инвестиционна банка), OMX (скандинавска фондова борса).

Dynea заяви намерения да инвестира в химическата индустрия, NIB - да участва във финансирането на енергийни проекти, а OMX проявява интерес към Българската фондова борса. Министър Димитров покани Nokia да изнесе част от производството си на телефони в България. Финландските гости се интересуват и от инвестиции в информационните и телекомуникационни технологии, целулозно хартиената промишленост, ВЕИ, като имат готовност да ни съдействат с опита си за усвояване на европейските фондове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg