Министър Петър Димитров замина на посещение в Швеция

617
Министър Петър Димитров замина на посещение в Швеция, което продължава до 11 октомври, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

Министърът е в състава на официалната делегация, водена от президента Георги Първанов. По време на посещението министър Димитров ще разговаря с министъра на промишлеността, енергетиката и съобщенията Мауд Олофсон и ще участва в семинар за бизнес възможностите в България и в Швеция.

На форума министърът ще представи българския закон за насърчаване на инвестициите и ще обсъди с шведските си колеги възможностите за взаимни инвестиции и тяхното насърчаване, стимулиране на сътрудничеството в областта на използването на възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност.

По данни на българското министерството, през 2006 г. шведските инвестиции са на обща стойност 16.9 млн. евро, което представлява 0.39 на сто от общия размер на преките чуждестранни инвестиции за годината, които са в размер на 4.364 млрд. eвро.

Притокът на преки шведски инвестиции за първото полугодие на 2007 г., по предварителни данни на БНБ, е в размер на 16.7 млн. евро, като този дял е едва 0.7 на сто от общия размер на преките чуждестранни инвестиции за този период, които са в размер на 2.366 млрд. евро.

За периода 1996-2006 г. общият приток на преки шведски инвестиции в България е в размер на 91.2 млн. евро (0.5 на сто относителен дял в общия размер на преките чуждестранните инвестиции – 17.219 млрд. евро), с което Швеция се нарежда на 23-то място сред страните, вложили капитали в България.

Водещият шведски инвеститор в България е концернът SKF BEARINGS, купил Лагерния завод, обособена част на ВМЗ ЕАД-Сопот и вложил досега 63.8 млн.долара. Други шведски фирми, инвестирали в България, са Swedish Match, ABB, Skania Trade Development, Sandvik, AROS Quality Group, Tranemo Textile, отбелязват от министерството.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg