Министър Румен Овчаров се срещна с представители на Световната банка

458

През 2007 г. Световната банка ще съсредоточи усилията си в подпомагане на България да се възползва максимално от членството си в ЕС и както, и в ускоряване изравняването на стандартите на живот с тези в съюза. Банката стартира двугодишна програма за икономически анализи на растежа и насърчаване на производителността в България, съобщава сайтът на МИЕ.

Програмата ще се състои от серия от повече от 9 аналитични доклада и изследвания. Това стана ясно след днешната среща между българското правителство и екип на Световната банка. От страна на българското правителство представители бяха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и министърът на финансите Пламен Орешарски. Екипът на банката се оглавяваше от Ананд Сет, регионален директор за България, Румъния и Хърватска и Флориан Фихтъл, постоянен представител на Световната банка за страната.

По време на дискусията стана ясно, че един от първите анализи през 2007 г. ще е втора част на доклада, наречен „Преглед на политиката в областта на публичните финанси". Българското правителство специално поиска втората част на изследването да се съсредоточи върху анализа на подходящите политики. Те са в областта на висшето образование, иновациите, развитие на пазара на труда, с цел повишаване на продуктивността и конкурентноспобността, икономическия ръст и сближаване на доходите с тези в страните от ЕС. Докладът ще изследва още въздействието на тези политики върху държавния бюджет и фискалната политика, включително и използването на европейските грантови средства.

По време на срещата беше дискутирано още изпълнението на Стратегията за партньорство, която беше одобрена от борда на директорите на Световна банка през юни миналата година. Констатирано бе също така, че качеството на изпълнение на проектите на банката е на 100 процента задоволително. Портфейлът на банката в страната в момента се състои от 7 инвестиционни проекта, включително два гранта на Глобалния екологичен фонд (GEF) на равностойност от 229.2 млн. долара.

"Портфейлът на банката от действащи и предстоящи проекти подкрепя дневния ред на България за социално и икономическо развитие, като предоставя на страната познания за най-добрите европейски и световни практики", подчерта Ананд Сет, регионален директор за Румъния, България и Хърватска.

Чрез Стратегията за партньорство, Световната банка ще предостави допълнителна техническа и финансова подкрепа за продължаващите реформи в образованието и здравния сектор, в подобрението на пътищата, търговията и общинската инфраструктура. Общата стойност на предвидените заемни средства е до 300 млн. долара годишно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg