Министърът на външната търговия на Швеция пристига на работно посещение у нас

465
Министърът на външната търговия на Швеция пристига на работно посещение у нас

По покана на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров у нас пристига на работно посещение министърът на външната търговия на Кралство Швеция Стен Толифорш.

Срещата между двамата министри ще се състои утре, 20 март 2007 г. от 12.30 часа в сградата на МИЕ.

Основните теми за дискусия са развитието на двустранните икономически отношения и техните перспективи след приемането на България в ЕС, ще бъде обсъден и Меморандумът за разбирателство в областта на икономиката и енергетиката, подписан през 2006 г., възможностите за сътрудничество в областта на инфраструктурата, както и преговорите в СТО.

На 21 март 2007 г. (сряда) от 9.00 часа в хотел „Шератон", зала „Сердика" министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще открие Българо-шведски форум на тема „Енергийно оползотворяване на отпадъците".

По време на конференцията ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на производството на топлинна и електрическа енергия при изгарянето на отпадъците и получаването на биогаз от разграждането им.

Форумът се провежда под патронажа на МИЕ, МОСВ, Сдружението на общините и Българо-Шведската търговска камара.
За участие са поканени представители на общините Своге, Добрич, Ихтиман, Сливен, Хисаря, Плевен, Благоевград; МРРБ, Агенцията по енергийна ефективност, Българската агенция за инвестиции, както и неправителствени организации.

През последната година особено се задълбочиха отношенията в областта на енергетиката между България и Швеция след подписването през месец юни 2006 г. на Меморандум за сътрудничество.
Създадената Работна група проведе две заседания – през юни 2006 г. – в България и през октомври 2006 г. - в Швеция, на които бе обменена информация и обсъдени проекти и области за сътрудничество.

Постигнати са конкретни резултати, като бе осигурено финансиране на проекти за три важни за страната подстанции в курортни райони (нови подстанции в Пампорово и Созопол и реконструкция в „Златни пясъци”) и в края на 2006 г. бяха финализирани преговорите между НЕК и АББ за изграждането им. Инвестициите в тези три проекта възлизат на около 6 млн.евро, а за инвестиции в подстанции договорите са общо на стойност около 37 млн.евро.

Добри възможности за сътрудничество има също така в енергийното оползотворяване на отпадъци и в производството на биогаз.

На 22-23 март 2007 г. ще се състои третото заседание на Работната група, на което ще бъдат обсъдени позициите на двете страни по основните предложения в новата Енергийна политика за Европа, както и възможностите за сътрудничество по реализацията на стратегическите за България, региона на ЮИЕ и ЕС енергийни проекти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg