Министерски съвет: Очакваният дефицит е 3.9%

786
Министерски съвет: Очакваният дефицит е 3.9%

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобриха днес законопроекти за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на заетостта и на Закона за държавния бюджет за 2010г. на Република България, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

С предложения законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. се ограничават нелихвените разходи и трансфери/субсидии по републиканския бюджет с до 20 на сто на годишна база.

Проектът предвижда допълнителен ресурс за разплащане на задълженията от предходни години, финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение, премиране на тютюнопроизводителите. Предвидени са и допълнителни средства за текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата, изплащани от Министерство на труда и социалната политика, както и на допълнителна субсидия за НКЖИ.

По бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за сметка на средства от преходния остатък, ще бъдат осигурени допълнителни разходи в размер на 220 млн. лв.

Очакваният дефицит по националния бюджет, след корекциите, е в размер на 3.9% от прогнозния БВП.

Законопроектът бе одобрен от социалните партньори, които изразиха категоричната си подкрепа за промените.

В рамките на заседанието на НСТС, партньорите одобриха и изменения в Закона за насърчаване на заетостта. Те предвиждат намаляване наполовина ( от 12 м. на 6 м.) на санкциониращия срок, след който лицата имат прав на следваща регистрация като безработни. Заложено е задължение за работодателите от администрацията, държавните и общинските предприятия да обявяват в териториалните поделения на Агенцията по заетостта свободните работни места за лица работещи по трудово правоотношение. Промените предвиждат още увеличение от 6 на 9 месеца на максималния срок на субсидирано стажуване при работодател на младежите, завършили през последните 24 месеца професионално обучение и без трудов стаж по специалността.

В хода на дискусиите бяха оповестени предварителни данни на Агенцията по заетостта за равнището на безработица през месец май, което към момента е спаднало до 9.73%. По прогнозни данни тази тенденция ще се запази и през следващите месеци, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

последно - кризата свърши
# 0
06:05 | 26 May 2010
трябва да се печели , работа трябва,не мечти за евтино а мечти за ръст !
Майната
# 1
17:05 | 25 May 2010
Последно?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg