Министерството на транспорта ускорява подготовката на големи инфраструктурни проекти

471
Министерството на транспорта ускорява  подготовката на големи инфраструктурни проекти

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви днес, че целта, която страната ни стриктно ще следва през следващите години, е ефективното усвояване на фондовете на ЕС, предаде БТА.

Договорените инвестиции трябва да бъдат усвоени в максимална степен и по най-ефективния начин, което изисква сериозни усилия и последователни действия, посочи министърът пред участниците във форума "Икономическо партньорство ЕС-САЩ: честна и прозрачна бизнес среда в България".

Стратегическото географско положение на страната ни, предоставящо възможност за превръщането й в свързваща транспортна връзка между страните от Западна и Централна Европа,Близкия Изток, Западна и Средна Азия, както и наличието на пет транспортни коридора, които минават през нея, са ключов фактор за развитие на транспортния сектор в България, каза на форума Мутафчиев.

Като приоритетни ангажименти на Министерството на транспорта Петър Мутафчиев определи интегрирането на националната ни транспортна инфраструктура в европейската транспортна мрежа и подобряване на състоянието й по основните европейски направления. Тези приоритети изискват значителни инвестиции и за целта бяха изработени два основни документа - Стратегия за развитие на транспортната инфраструктура в България до 2015 г. -на стойност 4,712 млрд. евро, и Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. - на стойност 2,003 млрд. евро, каза министърът.

По думите му изпълнението на тези два документа ще направи транспортната система у нас устойчива, а придвижването на хора и товари по европейските коридори - бързо и безопасно.

Петър Мутафчиев отбеляза, че за сметка на малкия брой бенефициенти по ОП "Транспорт" /НК "Железопътна инфраструктура",фонд "Републиканска пътна инфраструктура", ИА "Проучване и поддържане на река Дунав", ИА "Морска администрация" и "Метрополитен" АД/, предвидените инфраструктурни проекти са широкомащабни, свързани с голям финансов ресурс и с преки ползи за всички български граждани.

За да се гарантира коректността на исканите средства за финансирането на проектите е постигната договореност с Министерството на финансите и с Инициативата на ЕК и ЕИБ - "Джаспърс", всички документи за кандидатстване да бъдат преглеждани и консултирани от експерти на Инициативата, информира Мутафчиев. Като цяло ОП "Транспорт" е започнала, но министерството трябва да ускори процедурите по подготовката на големите инфраструктурни проекти и търговете за изпълнителите им. Тези търгове без изключение се организират от бенефициентитена програмата, подчерта министърът.

Като добър пример в това отношение той посочи разширението на метрото в София, където до края на тази година се очаква сключване на договор за строителство.

"Основните принципи, които следваме при възлагането на обществените поръчки, са публичност, прозрачност, свобода и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на
дискриминация", каза Петър Мутафчиев. Той подчерта още, че в условията на ограничен финансов ресурс може да се прилага инструментът на публична-частното партньорство и на концесията.

Най-добре приложим у нас той е в развитието и модернизацията на жп-гарите и на други обекти от жп-инфраструктурата.Като проекти с национално значение министърът определи още модернизирането на гражданските летища и пристанищата.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg