Министрите на 18-те страни членки на ЦЕИ се срещат в Бояна

514
Министрите на 18-те страни членки на ЦЕИ се срещат в Бояна

В рамките на българското председателство на Централно-европейската инициатива днес в резиденция „Бояна" в София се провежда Среща на министрите на външните работи на 18-те страни членки на организацията.

По време на срещата ще бъдат обсъдени основни въпроси на регионалното сътрудничество, европейската перспектива на страни от региона, процесът на разширяване на ЕС и новите възможности за черноморско сътрудничество. Ще бъде направена също така и оценка за сегашното състояние на ЦЕИ, както и ще се обсъдят нейните проблеми и перспективи за бъдещата й дейност.

По предложение на Италия е създадена Временна работна група за реорганизиране на ЦЕИ, в която участва и български представител. Основната цел на реорганизирането ще бъде да се намери най-оптималният вариант за функционирането на Инициативата. определянето на мястото й сред останалите организации в региона и засилване на сътрудничеството с Европейския съюз, подпомагането на страните от ЦЕИ, които в момента не са членки на съюза, в интегрирането им в европейските структури.

В дневния ред на Срещата на министрите на външните работи са включени дискусия по състоянието на Фонда за коопериране през следващата година, председателството на ЦЕИ за 2008 г. и през следващите години, избирането на нов Генерален секретар на ЦЕИ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg