Министрите определиха условията за избор на изпълнител по проекти, финансирани от ЕС

298
Министрите определиха условията за избор на изпълнител по проекти, финансирани безвъзмездно от структурните фондове на ЕС.
Целта на определянето на тези условия е осигуряването на възможността за регулиране за изразходването на средствата от бенефициентите, които не са „възложители" по смисъла на Закона за обществените поръчки и подзаконовите нормативни актове към него, бе уточнено на днешното заседание.

По този начин ще се уреди нерегламентирана досега правна уредба, свързана с разходването на публичните финансови средства от частно-правните субекти, които не са „възложители" по ЗОП.

Същевременно това ще осигури ефективно и икономично изразходване на средства при спазването на принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминацията.

С приетото постановление ще се регулират проектите в строителството, предоставянето на услуги и доставката на стоки.

Условията и редът, заложени в наредбата ще се прилагат за случаите, при които размерът на договорената безвъзмездна финансова помощ е по-голяма от 50% от общата сума на одобрения проект, уточниха министрите.

Те допълниха, че когато размерът на договорената финансова помощ е по-малък или равен на 50% от общата сума на одобрения проект, изпълните агенции ще могат да определят праговете, над които да се прилага реда на постановлението.

На днешното заседание на МС бяха определени и четирите процедури, въз основа, на които ще се определят изпълнителите: открит избор, като при него ще могат да подадат оферта всички заинтересовани лица; ограничен избор, при него оферти ще могат да подават само кандидати, които са получили покана от бенефициента след предварителен подбор; договаряне - при него бенефициентът ще кани на преговори за определяне на клаузите на договора, най-малко 3 кандидати; избор на подходяща оферта - бенефициентът ще определя изпълнителите като се стреми да избере от най-малко 3 оферти, икономически най-изгодното предложение или предложение което съдържа най-ниска цена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...