Минко Герджиков за приоритетите на Столична община

881
Минко Герджиков за приоритетите на Столична община

Ако се разчитат знаците на съдбата може би трябва да се кандидатирам за кмет на 24 октомври, но от друга страна аз вече имам един злополучен опит с явяване на местни избори - през 2005 година, когато оставаше година и половина до края на мандата. Тогава имаше много сериозни проблеми пред София и смятахме, че едва ли някой би се наел да се заеме с тази тежка задача, затова се кандидатирах като експерт, подкрепен от десните сили.

Тогава обаче се появиха Бойко Борисов, Татяна Дончева, Милен Велчев - всички силни кандидати, така че този въпрос не би трябвало да бъде поставян пред мен - явяване само за себе си няма никакъв смисъл, има смисъл, ако бъде съпроводено със сериозна подкрепа, това заяви в студиото на „Денят започва" Минко Герджиков, и.д. кмет на София, и допълни, че сега неговата задача е друга - да завърши амбициозната програма, която е стартирана от общината.

Той обясни, че на 1 септември общината ще има готовност да свърже с метро „Люлин" и „Младост", а датата на пускане на тази отсечка ще бъде 17 септември, когато е празникът на София, тъй като има технологично време, в което се правят съответните изпитания.

По отношение приходите от ДОД Герджиков заяви, че за София те ще се увеличат от 25%, които са в момента, на 50%. Тези пари могат да отидат само в две направления, каза той, - едното за увеличаване на средствата за делегираните дейности от държавата - здравеопазване, образование, социална сфера, а второто е за капиталови разходи - за инфраструктура.

Минко Герджиков засегна и темата с трафика и обясни, че в момента общината изгражда паркинги на всички нови станции на метрото, а на първата станция, която е на „Цариградско шосе" е стартиран строежът на един буферен паркинг, който е за 1500 места, като идеята е след две години, всеки който иска да дойде в София, да си остави колата на този паркинг, а след това с метрото да слезе до центъра.

Освен това вчера приключихме преговорите с Европейската инвестиционна банка и осигурихме средства за два подземни паркинга - на втория метродиаметър - пред ЦУМ и пред „Джеймс Баучер", допълни още той.

Общината работи и по изграждането на нови детски градини и ремонт на училищата, като ремонтите ще приключат до началото на учебната година, а до октомври ще бъдат изградени още 7 детски градини, подчерта Герджиков.

През месец септември трябва да стартираме процедура за избор на изпълнител, който да започне изграждането на завод за боклука с идеята след година и половина този завод да бъде готов и да влезе в експлоатация. Ако строителството започне от Нова година, то през 2011 година той трябва да работи, каза още той.

Източник: БНТ/БГНЕСФото

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg