Минната индустрия в България бележи възходящи тенденции

1098
Минната индустрия в България бележи възходящи тенденции

Минната индустрия в България за последната година бележи възходящи тенденции. Увеличава се добивът на въглища и руди. Числеността на персонала също е увеличена. Това съобщиха от Българската минна камара на днешния професионален празник на миньора, цитирани от БНР.

Минната индустрия е във възход през последните години, отчитат браншовиците. Спрените малки блокове на АЕЦ „Козлодуй” повишават интереса към добива на въглищата, които вече са утвърдени като най-сигурната суровина за добив на електроенергия. От друга страна, цените на металите на Лондонската борса са много добри и рудодобива, като подотрасъл, в момента осигурява половината от стойността на произведената продукция в бранша.

Инвеститорите обаче са недоволни от мудните действия на държавата, показни като мина „Челопеч” и добива на оловни руди в Родопите. Старите задължения за екологични щети преди приватизацията на дружествата възлизат на 2 милиарда лева и единственият начин да се погасят е със средства от структурните европейски фондове, смята Лъчезар Тодорков, шеф на минната камара.

Синдикатите също са недоволни. Остава висок трудовият травматизъм. От август 2007 г. до сега 14 миньори са загинали на работните си места. Жизненият им статус също не добър. Ако заплатите не се повишат, по-добрите специалисти ще напуснат, прогнозираха от КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Мини „Марица Изток” са пред колапс, защото има проблеми с осигуряването на земи за добив на руда и затова е необходимо да се вземе държавническо решение. Това заяви изпълнителният секретар на Българската минно-геоложка камара Петър Петров пред БГНЕС. Сериозна остава ситуацията със собствениците на земи в района, които се възползват от имотите си и го превръщат в бизнес, като продават земите на много по-високи цени от пазарните, каза още той.

Смъртните случаи в мина „Ораново” се отразиха тежко на предприятието, намаля добивът, получи се текучество, имаше известен стрес сред хората, но това може да се счита за преодоляно, каза още специалистът. Според него и в другите мини има проблеми, които не могат да се сложат под общ знаменател.

В мините „Бобов дол” и „Черно море” нещата са обнадеждаващи. В „Бобов дол” са внесени два модерни китайски комплекса за добив на въглища, което предполага, че се дава възможност да се увеличи производството и да се добиват по-качествени въглища. За съжаление, в мината все още има известни проблеми, защото там са необходими големи инвестиции, за да се подготвят нови запаси въглища и това изисква време.

Мина „Черно море” е изпълнила вече програмата си по модернизация в мината, навън построи инсталации за пречистване на въглищата, посочи още Петров.

Най-важното условие обаче е консумацията на въглища, те се търсят. Цените не са най-добрите, но са приемливи поне да покриваме разходите си, допълни специалистът.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg