Миньори от ТЕЦ "Бобовдол" блокират магистралата София-Кулата на 26 април

391
Лидерът на КНСБ Желязко Христов съобщи във Велико Търново, че на 26 април миньори и енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" ще блокират магистралата София-Кулата край гр. Дупница, предаде БТА.

Акцията ще постави началото на стъпаловидни протестни действия в защита на правата на близо 8000 миньори от 14 мини в Югозападна България и над 1000 енергетици от ТЕЦ "Бобов дол".

В разпространената днес декларация до президента, председателя на парламента и премиера ръководството на синдикалната централа изразява своята тревога от реалната възможност приватизационната сделка за продажбата на ТЕЦ "Бобов дол" да бъде сключена при неизгодни условия, които могат да лишат от поминък хиляди миньори и енергетици в района.

Според синдиката поради възможността централата да премине към използването на природен газ, пред инвеститора не са поставени изисквания за изграждането на екологични сероочистващи съоръжения. Това доведе до фалит на мините-доставчици на централата и ще остави хиляди хора на улицата, смятат от КНСБ.

Поради тази причина от синдиката настояват за незабавното прекратяване на процедурата за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" и нейното бъдеще да бъде съобразено с енергийната стратегия на България, одобрена от Народното събрание. Наред с това от КНСБ е отправено искането за освобождаване от данъци на социалните разходи в размер до 2400 лв. годишно, както и да бъде отменена Наредбата за регулация на работната заплата в общинските и държавните предприятия.

Във Велико Търново ръководството на КНСБ проведе работна среща с ръководителите на синдикални структури от седем области в Централна северна България по повод подготовката за Шестия редовен конгрес на синдиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg