Митниците трудно ще съберат повече от предвидените приходи

519
Митниците трудно ще съберат повече от предвидените приходи

Вдигането на акциза на цигарите винаги води до повишаване на контрабандата и черния пазар. Ако държавата не създаде съответните правила и не бъде последователна в противодействието на този тип престъпна дейност, тя няма да бъде спряна. За голямо съжаление в момента митниците са слабо технически въоръжени, което допълнително ще затрудни противодействието на контрабандата.

„Затова ние в момента водим сериозни преговори със Световната банка, за да бъде постигнато споразумение, което ще осигури средства за техническо обезпечаване на митниците", подчерта Танов. Много средства са били изразходвани за вътрешни митнически пунктове, което е довело до отклоняване на средства за митниците по външните ни граници.

„С нелегалния внос и смесването на различен тип горива се нанася щета на всеки отделен гражданин, който в крайна сметка кара автомобила си с нискокачествено гориво", каза Ваньо Танов.

Пример за такъв тип незаконна дейност е фирма „Инса Ойл" в Русе. Там е установено, че от началото на годината до сега в складовете там няма заплатен акциз на база 600 лв., а всичките горива са освободени от данъчния склад с акциз на 30 лв. В момента текат проверки по други фирми. „Ще бъде направен анализ след завършване на ревизията и всички фирми, които са над 150, и тогава ще бъдем наясно къде е отивало това гориво", подчерта Танов.

Предвид усложнената икономическа обстановка до края на годината митниците едва ли ще успеят да съберат повече от предвидените приходи.

„Сериозни са резервите по отношение на акцизните стоки, горива, алкохол и цигари и през следващата година може да се очаква едно сериозно увеличение на приходите от порядъка на 500-600 млн. на тази основа при условие, че законът бъде променен и ние получим възможности да работим и да защитаваме интересите на държавата", каза Ваньо Танов.

Относно темата „Винпром"-Пещера и слуховете, че фирмата е финансирала партия ГЕРБ, осигурявайки си политически чадър над невнесения акциз, Танов каза, че по време на управлението на БСП е имало сериозни корупционни практики и голяма част от хората от тази партия са замесени в тях.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg