Младенов: Няма промяна на възрастта за пенсиониране, засега

834
Младенов: Няма промяна на възрастта за пенсиониране, засега

Възрастта за пенсиониране няма да бъде променяна през тази и следващата година. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Той каза, че докато сме в криза, няма да се правят никакви реформи по отношение на пенсионната възраст. Това обаче не означавало, че не трябва да се мисли дългосрочно за повишаване на възрастта за пенсиониране.

През следващата седмица състоянието на пенсионната реформа и нейното бъдеще ще бъдат обсъдени на Консултативния съвет към министерството. На съвета ще присъстват представители на синдикатите, работодателите, неправителствени и пенсионерски организации, каза Младенов.

В състояние на криза държавата ще финансира недостига на пари в държавното обществено осигуряване, каза в отговор на въпрос министърът. В момента ние правим всичко възможно да запушим пробойните за неправомерно изтичане на пари от държавния бюджет, за да може да се натрупат достатъчно средства и от 1 юли 2010 г. да имаме нова политика по доходите и за пенсиите, заяви той.

От януари 2007 г. до края на 2008 г. броят на гражданите на ЕС, работещи на българския пазар на труда, се е увеличил над шест пъти, което показва, че България успешно прилага принципа на свободното движение на хора в своята политика, обяви също Младенов. Той представи данните в речта си пред форума, организиран от Европейския икономически и социален комитет на тема "България в единния пазар на ЕС - констатации на гражданското общество".

Страните трябва да продължат своите усилия и да се адаптират към изискванията на ЕС в тази насока, каза Младенов. Не бива да пропускаме факта, че 10 от останалите 26 страни от ЕС все още не са отворили своя пазар на труда към българските работници, отбеляза той.

В близко бъдеще е много малко вероятно тези разпоредби да бъдат премахнати, особено в условията на криза, добави той. Младенов съобщи, че България е създала мрежа от служби по социални и трудови въпроси към посолства на страни от ЕС - в Мадрид, Атина, Берлин, Лондон, Дъблин и Никозия.

Намаляването на административната тежест и облекчаването на условията за развиване на бизнес са залегнали в програмата за по-добро регулиране, която България прилага за периода 2008-2010 г. Сред приоритетите на програмата са премахване на излишните административни режими и укрепването на капацитета на институциите, посочи министърът.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg