Младите българи искат по две деца

1038
Младите българи искат по две деца

© Pixabay

Поколението на хората между 14- и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години.

Данните са от най-новото изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл“, като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа.

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари - март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години, посочва Дарик радио.

12% си представят едно дете. 59% искат две. 10% - три, а 2% искат четири или повече. Останалите 17% не знаят или не отговарят.

На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години - около една десета.

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. - както собствените, така и на родителите - се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца.

Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си. И тук няма съществена разлика спрямо предходни години.

Явно е, че в последните няколко години - в които все по-активно се говори за демографските проблеми у нас - не е настъпила съществена промяна в представите, плановете и мечтите на хората в основната детеродна възраст.

Този тип процеси, разбира се, са много бавни и след няколко години следва да бъде направено още едно замерване.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...