Младите не се интересуват от политика, искат да забогатеят

2315
Младите не се интересуват от политика, искат да забогатеят

Младото поколение не се интересува от политика, сочи социологическо изследване, направено сред хора на възраст между 18 и 30 години, направено в рамките на проект за изследване на тенденциите сред младежта в България.

55% от анкетираните директно заявяват, че политическият живот не се вписва в техните интереси, малко над 30% понякога слушат новини, а само 6% се интересуват активно от тези процеси у нас.

Ценностната система на младите е изградена върху парите, а мечтите им са свързани с идеята за забогатяване, показва още изследването. 21% от младежите няма да работят, ако имат достатъчно пари, 67% биха работили, дори и да нямат нужда.

Негативно е мнението на младежите в посока грижа на държавата за тях - 78% посочват, че това, което прави в момента страната за младите хора, не е достатъчно.

По отношение на предпочитаните изкуства една трета от анкетираните посочват музиката, 41% от тях обаче не си спомнят коя е последната книга, която са прочели.

Според друг анализ пък възприятието на младите за собствено поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията. Наблюдава се и упадък на духовните ценности.

Младите хора у нас са психологически освободени, мислят по друг начин, но за тях остават материалните форми на зависимост, коментира политологът проф. Петър-Емил Митев. Той посочи, че проектът разкрива портретите на четири различни поколения у нас - от 60-те години до днес.

Докато младите в другите европейски страни напускат дома след определена възраст, у нас всички си остават вкъщи заради липсата на достатъчно финансови средства и реализация, коментира експертът.

Младият човек, който завършва образование в западния свят, може да си купи къща, защото е стъпил на краката си. У нас младите хора са психологически освободени, мислят по друг начин, но остават материалните форми на зависимост от родителите си, каза още проф. Петър-Емил Митев.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
13:06 | 1 June 2011
Политиката изобщо не е интересна. При това не само за младите, но и за хората на средна възраст. Желанието за забогатяване е похвално. Всеки иска, но не всеки може да забогатее. Богатите не продават акциите си, дори във времена на кризи като приключилата преди около една - две години. Според г-н У. Бъфет, най-добрата акция е непродадената, а той е едни от най-великите инвеститори на капиталовите пазари, както и сред най-богатите хора, според класацията на сп. Forbes. In God we trust and we like the money in all their different kinds such as shares, stocks, options, banknotes, etc. Congartulations to the both managers and team of Profit.Bg. Have a nice years of bull's trends on the Bulgarian Capital Market.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...