Млечните продукти поевтиняват през май

396
Млечните продукти поевтиняват през май

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита поевтиняване на млечните продукти през май, съобщават от пресцентъра на ДКСБТ, цитирани от БТА.

Цената на кашкавал"Витоша" пада с 1.4 процента, а на кравето сирене с 2.5 на сто. Цената на яйцата е с 5на сто по-ниска спрямо предходния месец. Пилешкото месо поевтинява с едни процент през миналия месец.

При групата на основните хранителни стоки като цяло, се наблюдава покачване на цените. Изключение прави захарта, чиято цена е по-ниска в сравнение с април.

При движението на цената на тази стока се наблюдава трайно стабилизиране на стойностите през по-голяма част от 2007г. и 2008г., а през април и май тази година се забелязва тенденция на плавно поевтиняване на захарта.

Движението на цената на захарта в нашата страна е силно обусловена от котировките на международния пазар, където с неголеми колебания в двете посоки, е регистрирано стабилизиране на стойностите през последната година, отбелязват експертите на ДКСБТ

Най-голямо повишение през май, спрямо април е регистрирано при цената на ориза - 23 процента. Движението на цената на тази стока също силно се влияе от тенденциите на световните пазари, където през последния месец цената на ориза рязко се покачи.

Поскъпване през месеца има и при лещата - 8процента и фасула - 3процента. Значително по-плавно през този месец, в сравнение с предходните, е покачването на цената брашното - 1 процент и олиото - 0.6 на сто. Тенденция на леко покачване на цената се забелязва при месните произведения - кренвирши, малотрайни колбаси, шпеков салам и други.

Сезонното поевтиняване на зеленчуците е най-силно изразено при оранжерийните краставици - 46 на сто. С около 5 - 7 на сто по-ниски през май, спрямо април са цените на оранжерийните домати и картофите. Изчерпването на старата реколта и големия внос на ябълки в страната се отразява върху цената им през пролетта и лятото.

През тази година наблюдавахме леко намаление на стойностите през януари и февруари, а цените на ябълките /над 2лв. за килограм на едро/, регистрирани през май са най-високите за последните години.

Средната за май цена на едро на бананите е с около 7 на сто по-ниска в сравнение със средномесечната цена за април.

Поскъпване през месеца има при лимоните - 16 на сто, а цената на портокалите се стабилизира на ниво - 1.40 лв./кг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg