Млечните производители получават законосъобразна възможност да продават продукта си

383
Млечните производители получават законосъобразна възможност да продават продукта си

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил издаде заповед за утвърждаване на първоначалния размер на националния млечен резерв и списък на разпределените индивидуални млечни квоти на производителите на краве мляко за доставки и директни продажби.

Съгласно действащото европейско и българско законодателство, всеки килограм краве мляко, напуснал стопанството, в което е произведен, следва да се регистрира и отчита в системата на млечните квоти. Всеки производител е длъжен да води дневник с продадените количества краве мляко и неговата масленост, както и дневник с произведените количества млечни продукти.

Дневниците се предоставят от Общинските служби „Земеделие и гори”.
В изпълнение на законодателството, след 01 април 2007 г., всеки земеделски производител, който продава краве мляко и млечни продукти без да има индивидуална млечна квота, подлежи на парични и имуществени санкции.

От друга страна, при превишаване на индивидуалната млечна квота, ще бъдат налагани парични санкции в размер на 0. 55 лева на килограм превишена квота.

С издаването на заповедта на министъра на земеделието и горите, всички регистрирани производители на краве мляко получават законосъобразна възможност да продават млякото си на одобрени изкупвачи, или на крайни потребители. Всеки млекопроизводител трябва да получи удостоверението си за индивидуална млечна квота от представителите на Регионалните млечни бордове.

За получаване на удостоверенията за индивидуални млечни квоти, производителите могат да се обърнат към експертите от Областните дирекции „Земеделие и гори”, и Общинските служби „Земеделие и гори”, както и към експертите от Националния млечен борд и регионалните млечни бордове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg