Млекопроизводителите получили 65 млн. лева от януари до 1 септември

321
Млекопроизводителите получили 65 млн. лева от януари до 1 септември

Българските млекопроизводители са получили 65 млн. лева от началото на годината до 1 септември. Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов на кръгла маса по въпросите за развитието на млечното земеделие в България, организирана от омбудсмана Гиньо Ганев.

Тази сума е три пъти по-голяма от отпусната за животновъдството за цялата 2006 г., уточни Цветанов. Толкова пари, колкото са влезли в земеделието през тази година, не са влизали през последните години, просто няма аналог за сравнение, допълни Цветанов. Той каза, че до края на следващата седмица трябва да се изготвят предложения до аграрната комисия на ЕК относно държавната помощ за млекопроизводителите, която да обезпечи дейността им до края на 2008 г.

Министър Цветанов посочи, че става въпрос за 60 млн. лева. Предстои в преговори с
ЕК да се уточнява под каква форма ще бъдат разпределяни тези средства.

България няма стратегия за развитие на млечното животновъдство, отбеляза при откриването на кръглата маса на тема "Инерция в управлението или модернизация и ясни правила" националният омбудсман Гиньо Ганев. Според него има много стратегии, но нито една от тях не е минала през Народното събрание и не се е
превърнала в закон.

Ганев определи като добра дискусията, а предложените идеи за промяна в сектора като много силни. Впечатлението ми е, че за първи път около една маса сядат хора, които имат разнопосочни интереси, но осъзнават добре, че само диалогът и публичното
поставяне на проблемите е пътят за тяхното решение, каза омбудсманът.

В следващите десетина дни експерти ще работят по идеите, възникнали при дискусията, и на базата на тях ще бъдат направени предложения, които ще бъдат представени на управляващите от омбудсмана, добави Ганев. Повод за инициативата на омбудсмана са продължителните протести на млекопроизводителите и проблемите в отрасъла.

В дискусията участваха министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, представители на министерството, на държавния фонд "Земеделие", на Националната ветеринарномедицинска служба, депутати, евродепутати, експерти от академичните среди, както и представители на браншови организации.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg