МО е сключило договори за над 80 млн. лева с български фирми за 2007 г.

1107
МО е сключило договори за над 80 млн. лева с български фирми за 2007 г.

За 2007 г. Министерството на отбраната е сключило договори за доставка с български фирми за над 80 млн. лева. Това каза пред БТА заместник-министърът на отбраната Симеон Николов, който участва в заседание на Организационния комитет за предстоящото в края на май поредно международно изложение на отбранителни продукти "Хемус-2008".

Това са договори с "Арсенал" АД, ВМЗ - Сопот, "Монбат" АД, "Самел-90", "Оптикс" АД и "Терем" ЕАД. Осемдесет милиона лева не са малко за една година, те ще стават и повече, каза Николов.

За периода 2004-2006 г. МО е сключило 80 договора с български фирми за въоръжение и бойна техника. Много съжалявам, когато някои хора премълчават този факт, каза той.

По думите му трябва да си дадем сметка, че нашата военна индустрия, макар и да има сериозни успехи, е ограничена в производството си и не може да задоволи всички нужди на Българската армия. Само големи страни като Франция, Германия или Великобритания могат да произвеждат всичко за себе си. България е абсурдно да произвежда всичко за себе си - самолети, бронирани машини, вертолети, посочи заместник-министърът.

Леко стрелково оръжие, боеприпаси, комуникационна техника обаче ние купуваме от нашата индустрия, добави Симеон Николов.

Като "частично вярно" той определи твърдението, че към български продукти понякога се проявява по-голям интерес в чужбина. За две години и половина не можах да получа логичен отговор от Генералния щаб защо не поръчваме преносимите устройства, които блокират задействането на самоделни взривни устройства, а други държави ги купуват, за да защитят собствените си войници, каза Николов.

Не сме безгрешни, има неща, които можем да поръчаме, но не го правим, добави той. По думите му политическото ръководство на военното ведомство не може да накара заявителя да заяви такива продукти.

Често се хваля пред чуждестранни партньори с продукти от българската отбранителна индустрия, които нямат аналог в света, каза Николов. В словото си при представянето на "Хемус-2008" пред отбранителни фирми, военни аташета, експерти и офицери, Николов ще посочи такива продукти като дънната мина ПДМ-250 - снабдена с покритие тип стелт, което я прави неоткриваема със съвременните сонари и с "интелигентен" взривател, който не може да се задейства чрез фалшиви сигнали.

Българската индустрия притежава потенциала да разшири позициите си на международния пазар на отбранителна продукция - поддържа сравнително ниски производствени цени, притежава квалифициран персонал, технологии и други стратегически бизнес-преимущества, ще посочи при представянето Симеон Николов.

Той ще отбележи, че идеята на Сдружението на фирми от българската отбранителна индустрия за приемането на национална стратегия за приоритизиране на интересите на индустрията е въпрос, който предстои да бъде обсъден на междуведомствено ниво. Според заместник-министър Николов тази дейност трябва да се осъществи под ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката.

Българските фирми трябва много добре да осъзнаят, и повечето от тях го правят, че трябва да намерят подходящи партньори - утвърдени западни производители. Те трябва да станат техни съпроизводители и поддоставчици, а защо не и интегратори, каза заместник-министърът.

В следващите дни предстои началото на един от големите модернизационни проекти - тактическата комуникационна система за Българската армия, на стойност 220 млн. евро. Съвсем естествено е, че в България не може да се намери производител на такива високотехнологични радиостанции. Български фирми обаче във всички случаи ще участват в проекта, уточни Николов.

На предстоящото изложение, съпътствано от научна конференция, заместник-министърът очаква висока представителност. Изпратени са покани до 13 министерства на отбраната от Европа.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg