"Мобилтел" с жалба срещу БТК

500

"Мобилтел" внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията по повод нарушения на Закона за защита на конкуренцията от страна на БТК, пише в съобщение на пресцентъра на оператора.

От "Мобилтел" смятат, че едно от нарушенията обхваща бизнес оферти на БТК, които обвързват независими една от друга услуги. От мобилния оператор уточняват, че БТК предлага 25 на сто отстъпка от месечния абонамент за тарифен план за достъп до интернет ADSL "Мегабиз", при условие, че клиентът закупи минимум десет SIM карти на бизнес абонаментните планове на мобилния оператор "Вивател".

Другата съвместна оферта на двете дружества обвързва покупката на достъп до интернет чрез ADSL "Мегабиз" с предоставянето на 50% отстъпка от месечния абонамент за мобилен интернет достъп "Вивател трафик". Така, за да получат ADSL достъп до интернет при по-благоприятни условия, абонатите на БТК трябва да ползват и електронните съобщителни услуги, предлагани от "Вивател", се посочва в съобщението.

С подобни действия БТК злоупотребява с монополното си положение и изкривява търсенето и предлагането на пазара. Поведението на БТК е в ущърб и на интересите на крайните потребители, които са лишени от възможността да избират алтернативни предложения на конкурентни оператори, смятат от "Мобилтел".

Според компанията КЗК вече е установила в практиката си, че към момента БТК единствена в страната предоставя услугата ADSL достъп до интернет. В този смисъл компанията има фактическо монополно положение на този пазар и неправомерно отказва достъп до мрежата си на своите конкуренти и поради това те не са в състояние да предоставят самостоятелна алтернатива на този вид интернет услуга, коментират от "Мобилтел".

Като резултат компанията блокира конкуренцията както на пазара на фиксирана и мобилна телефония, така и на широколентов интернет достъп, пише в съобщението. По данни от края на януари 2008 г. България е на последно място в Европейския съюз по ползване на широколентов интернет със 7.6 на сто проникване на този пазар, добавят от "Мобилтел".

Преди около месец мобилният оператор е внесъл и друга жалба в КЗК срещу БТК и "Вивател" по повод обявената съвместна лятна промоция за безплатни разговори "Почивай активно", при която отново се обвързват мобилни с фиксирани услуги.

Източник: БТА, Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg