"Мобител" ще сменя най-дълго роуминг тарифата

511
Мобилтел" могат да сменят тарифата си за роуминг, едва след като са изтекли три месеца от датата на първоначалната й активация. Условието е описано на сайта на оператора и влиза в сила от 1 септември 2007 г. Според не много ясното обяснение, изглежда че изключение от това правило ще бъде само преминаването към новите тарифи за роуминг в ЕС, информират от Дневник.

Причина за изключението е регламентът на Европейската комисия, който изисква след едномесечен размисъл клиентът да бъде прехвърлен автоматично към новата тарифа, ако не избере друга. Всяка следваща смяна отново се прави след изтичане на тримесечния срок от активирането на даден план, обясняват от "Мобилтел". Така и без друго объркващата ситуация с избора измежду четири тарифи за разговори с ЕС (според зоните и операторите) се усложнява още.

До редакционното приключване на броя от мобилния оператор не бяха открити за коментар. Новата по-ниска цена за роуминг беше пусната от "Мобилтел" вчера. Така, ако клиент на оператора говори в Гърция, която е в ЕС, но после замине за Македония (6.99 лв. на минута), той няма да може веднага да си смени тарифата с по-изгодна.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предупреди трите мобилни оператора, че не са изпълнили докрай изискванията на европейския регламент за роуминга, и настоява да публикуват пълна, ясна и точна информация за правата и задълженията на потребителите във връзка с новите тарифи.

"Няма яснота какъв е срокът на ползване на роуминг пакет и как става прехвърлянето от една тарифа към друга. Така обявени, тарифите съдържат уловки", каза зам.-председателят на КРС Валентин Хараламбов. Според него, срок от 2 -3 месеца за смяна на плана е прекалено дълъг. Въпреки това, регулаторът не може да наложи промяната му. Хараламбов смята, че са възможни корекции в самия регламент, след като се види как операторите го спазват.

По-ясна изглежда процедурата при "Глобул" и "Вивател", защото абонатите им имат само една възможност за избор. След 1 септември 2007 г. те ще говорят с ЕС по една тарифа. Въпреки това, на сайтовете и на двата оператора не е казано изрично има ли срок на договора за роуминга и за прехвърляне. "Роуминг тарифата на "Вивател" е една и всички абонати ще я ползват oт 1 септември", обясниха от оператора.

Преминаването към нея е безплатно. Услугата се активира автоматично и веднага, а деактивирането й става в рамките на деня на заявката и не е обвързано със срок за ползване на услугата.

От 1 септември всички клиенти на "Глобул", които имат активиран роуминг, автоматично ще преминат към новата евротарифа. Това ще важи и за абонатите на предплатени карти. Клиентите без роуминг могат да заявят услугата от телефона си. Ако клиентът не е погасявал редовно сметките си, може да се наложи да внесе депозит от 120 лв., допълват от Дневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg