Моделът на социалния диалог у нас отговаря на западноевропейските модели

384
Моделът на социалния диалог у нас отговаря на западноевропейските модели

Изграденият у нас модел на социален диалог от дълги години има чертите на утвърдените западноевропейски модели и носи всички техни характеристики – свобода на сдружаването, демократичност, обществена легитимност, публичност и прозрачност, професионализъм и компетентност, социална чувствителност и ангажираност.

Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на семинар на тема “Социалният диалог в ЕС, предизвикателства и перспективи пред новите страни членки”, информират от пресцентъра на МТСП.

Той подчерта, че от страна на държавата е налице политическа воля и ангажираност да приобщи синдикатите и работодателите във формирането и провеждането на публичните политики и даде като добър пример на сътрудничество сключеният през 2006 година Пакт за икономическо и социално развитие на България до края на 2009 година. Според Лазар Лазаров ключовият въпрос, на който трябва да бъде даден отговор, е дали изграденият модел на социално партньорство и тристранно сътрудничество у нас отговаря на европейските практики.

Като типична форма на независим социален диалог Лазар Лазаров посочи колективното трудово договаряне. За разлика от други източноевропейски страни, у нас спецификата на законодателството в тази област позволява добро покритие на наемния труд от колективните трудови договори. От преодоляването на сивата икономика и недекларираната заетост зависят, както защитата на трудовите права на наемните работници, така и ограничаването на нелоялната конкуренция между бизнеса, подчерта той.

В семинара, организиран от Икономическия и социален съвет на България, съвместно с Лабораторията за социални отношения и иновации (LASAIRE), взеха участие представители от Франция, Италия, Белгия, Испания и други страни членки на ЕС. Приветствие към форума поднесе посланика на Франция Етиен дьо Понсен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg