Модернизацията на ЖП линията Пловдив-Свиленград надхвърля 700 млн. евро

637
Модернизацията на ЖП линията Пловдив-Свиленград надхвърля 700 млн. евро

Правителството одобри споразуменията между България, Европейската инвестиционна банка и Националната компания "Железопътна инфраструктура" за потвърждаване и за изменение на финансовите договори "България - железопътен проект на трансевропейската мрежа" (от 1999 г.) и "България - железопътен проект на трансевропейската мрежа - проект Б" (от 2001 г.), както и на самия финансов договор от 2001 г.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира подписаните на 27 февруари 2007 г. документи. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Двата договора с ЕИБ са за финансиране на проекта за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград-гръцка/турска граница и оптимизиране на
трасето за скорост 160 км в час. Осигуреният нисколихвен заем възлиза на общо 150 млн. евро. Поради забавяне на изпълнението на проекта, някои срокове за получаване на средства по заема са изтекли на 30 юни 2005 г.

С подписаните споразумения се потвърждава валидността на финансовите договори с ЕИБ, като се осъвременяват условията за ползване на заема в съответствие с постигнатите договорености с най-големия донор за проекта - програма ИСПА на ЕС, осигурила безвъзмездно 153 млн. евро за изпълнението му. Определят се и реалистични срокове за завършването на проекта и се удължава крайният срок за искане на средства по заема - до 30 юни 2010 г.

С ратификацията на финансовия договор и двете споразумения ще бъдат създадени условия за успешното изпълнение на най-големия транспортен проект в България в настоящия момент, надхвърлящ 700 млн. лв. и обхващащ две области- Пловдив и Хасково, и девет общини. Проектирането и строителството на първата фаза от обекта - железния път и електрификацията на жп участъка от Пловдив (гара Крумово) до гр. Първомай, с дължина 37,7 км, започна на 25 май 2006 г. Целият проект трябва да бъде завършен до края на 2010 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg