Модернизираме ВиК-сектора до 2024 г., ако привлечем допълнителни инвестиции

392
Модернизираме ВиК-сектора до 2024 г., ако привлечем допълнителни инвестиции

За да може България да прекрати наполовина сроковете за модернизация на ВиК-сектора си и процесът да завърши през 2024 година, е необходимо да се създадат условия за привличане на инвестиции извън публичните средства, предвидени за развитие на сектора, предаде БТА.

Става дума за допълнителни инвестиции, в това число и чрез заеми към териториалните съвети по ВиК и ВиК-операторите. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски пред участниците в
конференцията на тема "Инфраструктурни проекти - България 2008, екология и пътища".

Михалевски представи акценти от новия проектозакон за ВиК, който, по думите му, през следващите месеци трябва да стане факт. Една от възможностите, предвидени в закона, е създаването на териториални съвети на ВиК, които ще формират стратегията за развитието на сектора и ще определят водните оператори. Държавата и общините ще участват в тези съвети по равно, а решенията ще се вземат с 2/3 от гласовете.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще оглавява Националния съвет за ВиК, в който ще участват националното сдружение на общините и браншови организации.

Михалевски припомни, че едно от условията за привличане на допълнителни средства в сектора е прилагането на модела на публично-частно партньорство. По изчисления на Световната банка от 2005 година за модернизацията на ВиК-сектора са необходими около 10 милиарда евро.

Размерът на публичните средства, които държавата може да мобилизира през следващите седем-осем години, е 1.8 милиарда евро, с които ще може да се модернизира една пета от системата, каза Михалевски.

Заместник-министърът посочи, че според проучване на международната финансова корпорация, моделът за публично-частно партньорство във ВиК-сектора е приложим в 7-8 области.

Проучване на министерството показва, че 80-100 общини не се нуждаят от държавна подкрепа за развитие на водния сектор, а само от стимулиращи мерки. Тези общини могат сами да привлекат банкови средства или да разчитат на собствени. Останалите 160-180 общини изискват сериозна държавна подкрепа. От тях 50 се нуждаят от пълна държавна подкрепа заради проблеми като брой население и размер на доходите, а 100-130 общини - от сериозна подкрепа, за да могат да участват в усвояването на средствата от еврофондовете.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg