Морските плажове стават държавна собственост, решиха депутатите

538
Морските плажове стават държавна собственост, решиха депутатите

Морските плажове да бъдат изключителна държавна собственост, решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от законопроекта за устройството на българското Черноморско крайбрежие, предаде БТА.

Припомняме, че през ноември 2006 г. след почти едночасов спор в пленарната зала депутатите не стигнаха до решение кой да управлява и стопанисва морските плажове.

По-рано миналата годна, когато беше одобрен първият законопроект за българското Черноморско крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов акцентира, че през последните години сме свидетели на силен инвестиционен интерес и строителство по Черноморското крайбрежие, в резултат, на което се стигна до свръхурбанизиране на някои ценни територии.

Незаконно са застроени и продължават опити да се застрояват защитени територии, дюни и морски плажове.

С приемането на първия закон за Черноморското крайбрежие се осигурява законовата основа за формиране и провеждане на държавната политика в областта на устойчивото развитие, устройството и опазването на крайбрежието; защитава се публичната собственост на държавата край морския бряг; морските брегове са защитени от ерозията, абразията, свлачищните процеси и т. н.

В документа е посочено, че не могат да бъдат обявени за частна собственост пясъчните дюни, крайбрежните езера, лагуните, лиманите и влажните зони, брегоукрепителните и брегозащитните съоръжения, изградени в имоти, които са публична държавна собственост.

Всеки гражданин ще има свободен и безплатен достъп до морския бряг, е записано още в проектозакона.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg