Москов: Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на смърт

1545
Москов: Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на смърт

"Неспазването на мерките обрича 300 хил. българи на потенциална смърт". Това каза пред БНР д-р Петър Москов - бивш министър на здравеопазването. Той уточни, че това е аналогия с данните от Италия, където не въведоха навреме строги правила, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

"В България все още не сме в състоянието на епидемия. Всички усили са насочени от властите, за да не се стигне до ситуация на епидемия. Ако стигнем до епидемия, това означава, че 5% от нас или около 300 хил. души - предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания - ще имат остра нужда от болнично лечение в условията на изолация и на интензивни грижи. Няма нито една здравна система в света, която може да издържи на това", обясни Москов.

По думите му дарвинисткият подход (по теорията на Дарвин за естественият подбор - бел.ред.) не би трябвало да бъде приеман като мярка в ситуацията със зараза, каквато е Covid-19.


Според него най-важната сфера, която ще поеме удара от една епидемична обстановка, е здравната:

"Тя трябва да бъде абсолютно обезпечена и кадрово, и финансово, и технологично, за да може максимално добре да поеме този удар", заяви той в предаването "12+3".

Москов посочи, че по задълженията на правилата, въведени с извънредното положение, болниците активно връщат плановия си прием на болни, а гражданите отиват в болница само при изключително тежка спешност. "Това означава, че дейността на болниците в последните две седмици е намаляла с 50% в сравнение с дейността им в нормална обстановка. Което означава, че приходите на лечебните заведения ще бъдат намалени с минимум 50%", акцентира бившият здравен министър.

По думите му сега е задължително да се даде спокойствие на здравната система, че ще има финансова обезпеченост, за да не се демотивират медиците. Според него това е важно политическо решение, което трябва да бъде взето незабавно, дори "вчера".

Мутафчийски обяви кога да чакаме пик на заразата у нас14 града с коронавирус у нас

Москов коментира, че основна грижа е при разрастващ се брой случаи на заразени с коронавируса болниците да не се превърнат в огнища на зараза, какъвто беше случаят в Италия: "Това беше част от допълнителния взрив там, заради което днес гледаме данни за стотици жертви на ден от епидемията в Италия", обясни той.

Според него институционално болниците у нас трябва да бъдат определени като:

"Такива, които са оборудвани за лечение на пациенти с коронавирус инфекция. Втори - които със сериозен бариерен режим и след анкета и изследване на симптомите се приемат пациенти с други заболявания. За да не се създават огнища на заразата и да се налага затваряне на болници, както се случи с голяма частна софийска болница, която е под 48-часова карантина за сградата и под 14-дневна карантина за персонала".

Според него преди държавата да изисква гражданите да спазват строги ограничения, трябва да е гарантирала, че публичните ѝ системи са променили начина си на работа.

Д-р Петър Москов посочи, че държавата трябва да осигури "студен резерв" от "чисти" болници, където се лекуват случаите на други заболявания: "Тези болници да поемат нормалната патология. Това трябва да бъде направено сега, днес и то с категорична заповед на здравните власти. Болници, които откажат да се съобразят с тази извънредна отговорност, трябва да бъдат с отнет лиценз", категоричен беше той.

Според него незабавно трябва да се поиска реална солидарност и действия на ЕС като общност, защото ние сме с отворена икономика:

"Да има гаранция, че всяко едно производства в ЕС работи за нуждите на страните от ЕС. ... България е една от държавите, които има най-голяма нужда от това, и трябва остро да постави този въпрос пред Европейската комисия", заяви той.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg