Мостът Видин-Калафат може да бъде завършен до края на тази година

1639
Мостът Видин-Калафат може да бъде завършен до края на тази година

Нашата цел е мостът Видин - Калафат действително да бъде окончателно завършен до края на календарната година с всички дейности. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БГНЕС.

Окончателното завършване на "Дунав мост 2", Видин – Калафат, зависи от метеорологичните условия, тъй като довършителните дейности изискват определени температури. Още утре или в близките дни трябва да бъде окончателно съединен, обясни Московски. Кога ще заработи зависи и от създаването на компанията, която оперира по моста.

Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги подписват днес Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав. Създаването на смесения българо-румънски Междуведомствен комитет ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни по общите проекти за подобряване на корабоплаването в общия участък от река Дунав и на свързаността между двете държави.

Ивайло Московски припомни, че на междуправителствено ниво са идентифицирани два допълнителни моста между двете страни. Това са постовете Силистра - Кълъраш и Бекет - Оряхово, те ще започнат да се изграждат ако има пари за това. Има подписан меморандум за тях.

Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че финансирането по линия на структурните фондове е крайно ограничено, когато се говори за инфраструктура и мостовете, тъй като целите на Европа 2020 са по-скоро насочени към мерки и инвестиции в други сектори. "Подготовката за такива проекти биха могат да се финансират или по линия на програмата Дунав или по линия на програмата за трансгранично сътрудничество като техническа подготовка, а самите мостове и съоръжения изискват много голям ресурс", обясни Павлова.

България и Румъния подписаха меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg