МОСВ финансира изграждането на колектори и канализация в Горна Баня

931
МОСВ финансира изграждането на колектори и канализация в Горна Баня

Министерството на околната среда и водите ще подпомогне финансово изграждането на колектори и канализация в столичния квартал Горна баня. Министър Джевдет Чакъров пое това обещание пред представители на ръководството на кметството в квартала, които се срещнаха с него и поискаха съдействие за решаване на проблема с липсата на канализация.

Кметският наместник Емилия Христова и инженерът по ВиК Лидия Кавачева посочиха, че само на 20 на сто от територията на Горна баня има канализация и тя вече е в много лошо състояние. Останалата част от квартала е на септични ями.

„Кметството ни е залято от жалби, защото в района има много високи подпочвени води и септичните ями се пълнят само от тях, на хората им се налага да плащат над 100 лева на месец за почистването им, а и екологичната обстановка е усложнена, защото мръсните води текат в реки и дерета”, каза Емилия Христова. Кварталът ни е курортна зона, с минерални извори и уникална като архитектура минерална баня, а заради тези проблеми не можем да използваме потенциала му за развитие, допълни тя.

Министър Чакъров поиска конкретни предложения за изграждане на колектори и канализация на най-проблемните места, които обаче не са включени за финансиране в инвестиционната програма на концесионера „Софийска вода”. Те ще ги представят на нова среща с министъра в сряда следващата седмица.

По разпореждане на министър Чакъров Предприятието за опазване на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) вече отпусна в края на миналата година 500 000 лева за изграждане на главен канализационен колектор в Горна баня и предстои скоро строителството му да стартира.

Тази седмица беше направена първа копка на канализация в квартал Горубляне. Предстои определянето на други приоритетни ВиК обекти, които не са в инвестиционната програма на „Софийска вода”, и за които МОСВ ще съдейства за изграждането им.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg