МОСВ издаде комплексни разрешителни на десет предприятия

718
МОСВ издаде комплексни разрешителни на десет предприятия

Десет предприятия получиха комплексни разрешителни от Министерството на околната среда и водите. Сред тях са “Вратица” ООД, гр. Враца, завод за хартия в Белово, “СОФИЯ МЕД” АД- София, ТЕЦ “Ямболен”- Ямбол.

ТЕЦ “ МАРИЦА 3” АД, гр. Димитровград получи изменено комплексно разрешително. Изменението е направено поради доказани системни нарушения на нормите за качество на атмосферния въздух при издадено комплексно разрешително и с него се въвеждат по-строги екологични изисквания по отношение на консумацията на въглища.

Десет предприятия получиха откази за издаване на комплексно разрешително. Сред тях са „Свинекомплекс-Стамболово” – село Стамболово, Регионално депо за неопасни и опасни отпадъци на общините Габрово и Трявна.

МОСВ трябва да издаде в срок до 30 октомври над 240 комплексни разрешителни. До момента са издадени 118, на 15 предприятия са отказани такива, като 12 от тях са подали документи наново и са в повторна процедура.

За металургичния комбинат „Кремиковци”, на който през април беше отказано издаването на комплексно разрешително, от 8 май тече повторна процедура, каза заместник-министър Чавдар Георгиев в отговор на журналистически въпроси. Той изрази надежда до 30 октомври да бъде издадено комплексно разрешително на предприятието. Искам обаче да подчертая, че това е двустранен процес и много зависи от активността на самия оператор, от това какви програми представя и какви ангажименти поема, посочи още Георгиев.

По думите му всички, които са получили откази до момента, могат да кандидатстват повторно. Тези, които не получат до 30 октомври комплексни разрешителни, принципно могат да продължат да работят докато им се издадат, като е възможно да им бъдат налагани санкции. Крайната мярка е частично или пълно принудително изключване на мощности, обясни заместник-министърът.

Той съобщи, че на ТЕЦ-овете „Марица-Изток” 2 и 3, които имат издадени комплексни разрешителни, но закъсняват с монтирането на сероочистките, им се налагат санкции. На ТЕЦ „Марица-Изток”2 са наложени две санкции по 50 000 лева и една от 10 000 лева за неспазване на комплексното разрешително.

На ТЕЦ „Марица-Изток”3 са наложени една санкция от 100 000 лева (толкова е максималната по закон), три по 50 000 лева за неспазване на комплексното разрешително и текуща санкция от 20 000 лева за замърсяване на въздуха. Също така на двата ТЕЦ-а са налагани и редица еднократни санкции, както и ограничения на мощностите.

В резултат на прилагането на тези мерки от 2005 година не сме допуснали наднормено замърсяване на Стара Загора, подчерта заместник-министър Георгиев. Той припомни също, че от април вече работи системата за ранно предупреждение и на базата на данните от нея РИОСВ-Стара Загора предприема превантивни действия, за да не допускат замърсявания в района.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg