МОСВ издаде над 130 разрешителни за парникови газове

303
Над 130 разрешителни за емисии на парникови газове са издадени от МОСВ на предприятия, които влизат в обхвата на европейската схема за търговия с емисии.

Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров пред участниците в кръгла маса за развитието на туризма у нас, организирана от УНСС. На нея преподаватели поставиха и въпроси за изменението на климата и изпълнението на ангажиментите на страната ни по Протокола от Киото.

И двата национални плана за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за 2007 г. и 2008 – 2012 г. бяха изпратени в Брюксел за одобрение от Европейската комисия, вече получихме коментарите по плана за 2007 година и върнахме нашите отговори, информира министърът. Сега се чакат коментарите и по втория план.

Джевдет Чакъров отново подчерта, че и в двата плана в максимална степен са удовлетворени заявките на бизнеса с цел те да разполагат с достатъчен ресурс свободни емисии, за да не се налага да купуват допълнителни квоти, което би довело до увеличаване на себестойността на продукцията и на цените за потребителите. Особено внимателен беше подходът ни за такива социално чувствителни сектори като енергетиката и хранително-вкусовата промишленост, каза министърът.

Той съобщи още, че Националният регистър за отчитане на транзакциите с емисионни квоти ще остане в България, за разлика от редица европейски страни, които са изнесли регистрите в други държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg