МОСВ: Няма риск от съдебни процедури срещу България заради екологията

321
МОСВ: Няма риск от съдебни процедури срещу България заради екологията

Няма риск от съдебни процедури срещу България заради забележките в областта на екологията, приети официално от Колежа на комисарите, съобщиха официално от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Както от там съобщиха преди седмица, министър Джевдет Чакъров изпрати писмо до Европейската комисия, в което информира, че комплексните разрешителни за действащи инсталации, за които издаването закъсня след поставения за страната ни срок 30 октомври, ще бъдат изготвени до 30 септември тази година. В писмото министърът представи одобрения график, разписан подробно по групи инсталации, в зависимост от сектора, в който те работят. Това са общински депа и предприятия от интензивното животновъдство (свинекмоплкесни и птицекомплекси).

Решение за откриване на процедура заради закъснение в издаването на комплексни разрешителни има срещу девет страни. Става въпрос обаче за първо предупреждение. Графикът на МОСВ за издаване на закъснелите комплексни разрешителни предвижда тази забележка да бъде отстранена преди да се стига до следващи фази на процедурата.

Бележката от ЕК относно пълното транспониране на директивата за оценка на въздействието върху околната среда на някои планове и програми вече са отстранени чрез изменения и допълнения в Закона за опазване на околната среда, които минаха на първо четене в парламента и предстои разглеждането им на второ четене. Става въпрос за чисто технически формулировки, свързани с неточности при превода на български език, а не за текстове по същество. Министър Чакъров информира и за това ЕК в писмото си.

Няма решение за стартиране на друга процедура срещу България. Не отговаря на истината разпространената в медиите информация, че “заради неподадена на Брюксел информация за прогнозните емисии парникови газове, които ще излъчва България през 2010, 2015 и 2020 година, откритата преди няколко месеца процедура преминава на следващ етап – второ и последно писмено предупреждение, преди сезирането на Европейския съд”. Такова решение Колежът на комисарите не е взимал. След първата забележка България подаде в срок исканата информация и тази бележка е отстранена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg