МОСВ отговори на обвиненията на ЕК

824
МОСВ отговори на обвиненията на ЕК

Колежът на комисарите на Европейския съюз стартира четири процедури по нарушение срещу страната ни в областта на околната среда. Подробната информация за тези нарушения предстои да бъде получена официално в министерството до дни, след което конкретните обвинения на Европейската комисия ще могат да бъдат анализирани в детайли, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Според информацията от прессъобщението на Комисията става ясно, че в областта на околната среда това са следните процедури:

1. Европейската комисията е повдигнала обвинение срещу България за действия по почистване на коритото на р. Вая. Обвинението е и за извършване на строителни дейности в зоната без необходимите процедури. По този въпрос вече са предприети действия от страна на България.

След получаване на детайлите по обвинението, МОСВ ще извърши незабавна проверка и ще информира за позицията на страната ни

Още преди стратирането на процедурата, на 21 август 2009 г., министър Нона Караджова издаде заповед за обявяване на защитена зона за опазване на дивите птици Емине. Заповедта включва забрана за допускане и извършване на жилищно, курортно и вилно строителство до влизането в сила на нов ОУП на община Несебър или негово изменение. Предстои запознаване с конкретните инвестиционни предложения, за които ЕК твърди, че не са извършени необходимите процедури, за да бъдат предприети действия в съответствие със закона.

2.Европейската комисия е преценила, че при извършване на процедурите по екологична оценка и Оценка за съвместимост на изменението на Общия устройствен план на Община Царево не са приложени правилно изискванията на европейското екологично законодателство.

По този случай също вече са предприети действия още преди стартирането на процедурата. Изменението не е влязло в сила заради образувани съдебни дела срещу заповедта на министъра на регионалното развитие и благоустройството, с която е одобрено изменението на ОУП на Община Царево и срещу становището по Екологична оценка на министъра на околната среда и водите.

На 28 септември 2009 г. становището по екологична оценка е оттеглено по разпореждане на министъра на околната среда и водите в съдебно заседание с цел повторно извършване на процедурата.

3. Разрешаване на проекти в защитена зона по местообитанията „Пирин".

Комисията смята, че определени проекти са били разрешени, без да е оценено правилно кумулативното въздействие от тях върху хабитатите в зоната, като не е конкретизирано за кои проекти става дума. След получаване на официалното уведомление и запознаване с конкретните обвинения, ще бъде оповестена позицията на страната и последващите действия.

4. Последното обвинение се отнася до непълно транспониране на разпоредбите н Директивата за хабитатите.

В националното законодателство чл. 6, ал. 3 е транспониран чрез Закона за биологичното разнообразие и Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони. След преценка на направените препоръки от Комисията, при необходимост ще бъде направена промяна в нормативната уредба.

Четирите процедури, които се стартират от ЕК на 08.10.2009 г., са в началото на досъдебна фаза на процедурата по нарушение и страната ни разполага със срок от два месеца за отговор. Действията, които ще бъдат предприети след запознаване с конкретните обвинения и инвестиционни намерения, ще имат за цел да не се позволи процедурите да продължат в следващата фаза.

След като през август и септември тази година, ръководният екип на МОСВ предприе спешни мерки за преодоляване на натрупаните проблеми, две наказателни процедури, за които ЕК планираше да стартира процедура в Съда на ЕО, бяха отложени - за задължението на България да създаде мрежа от инсталации за обезвреждане на отпадъците на територията на Столична община и за неиздаването в срок на комплексни разрешителни на всички инсталации.

Действията, които МОСВ предприема допринесоха за възстановяване на диалога с ЕК, което дава основания за успешно приключване на двете процедури за страната ни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg