МОСВ предлага нова схема за управление на проекти по ИСПА

343
МОСВ предлага нова схема за управление на проекти по ИСПА

Министерството на околната среда и водите ще предложи на общините-получатели на средства по ИСПА нова схема за управление на проектите, която предвижда децентрализация.

Това ще бъде обсъдено днес на работна среща с общини, ВиК дружества, РИОСВ и представители на ръководството на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Тя е организирана по инициатива на министър Джевдет Чакъров, който ще я води.

На общините е представен проект на документ, в който да се регламентира новата схема. В него се предлага при участие и на други страни в процеса на реализация на проекта по ИСПА, към двустранното споразумение между МОСВ и съответната община да се подписва споразумение с условия и за останалите страни - участници, които могат да бъдат: ВиК дружества, Агенция "Пътища", енергоразпределения и др.

Идеята е условията на споразумението да съдържат правата и отговорностите на всяка от страните, ролята им в инвестиционния процес, основните форми и механизми на взаимоотношение между отделните участници в правен и икономически аспект.

Предлага се също така в споразумението да има и административно-наказателни клаузи, на базата на които да има възможност да се търси съответна отговорност за виновно и непрофесионално поведение или бездействие на институция, ръководители и специалисти.

При подготовката на споразуменията ще се запази водещата е роля на МОСВ, което е основен координатор на действията, сроковете, необходими за изпълнението на отделни задачи, осигуряващи цялостното, навременно и ефективно реализиране на проектите.

В срещата ще участват над 30 общини и представители на 15 ВиК дружества, сред които Бургас, Варна, Пловдив, Благоевград, Велико Търново.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg