МОСВ стартира пречиствателните станции по Черноморието до края на 2008-а

374
МОСВ стартира пречиствателните станции по Черноморието до края на 2008-а

Министерството на околната среда и водите има готовност да стартира проектите за изграждане на пречиствателни станции по цялото Черноморие още до края на тази година.

Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров на организираната от него работна среща във Варна за представяне на програмата на МОСВ за изграждане на пречиствателни станции по Черноморието.

Министърът подчерта, че стартирането на проектите зависи изцяло от готовността на общините. На 17 март МОСВ ще обяви първата процедура за набиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда”. Тя е за отпускане на техническа помощ за подготовка на проекти в областта на водите, съобщи още Джевдет Чакъров. На 24 март ще бъде обявена процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции, а след още една седмица – първа процедура за набиране на проекти в областта на отпадъците.

Министърът подчерта, че нито един от подаваните проекти няма да бъде отхвърлен, а тези, които първоначално не отговарят на всички изисквания, ще бъдат доработвани и подавани за разглеждане към следващи процедури.

Джевдет Чакъров посочи, че е много важно всички общини по Черноморието да работят паралелно по изграждането на пречиствателни станции, защото вариантът в едни населени места да се изградят, а други да продължат да заустват непречистени води, няма да доведе до желания резултат. Министърът призова също така ВиК дружествата и общините да работят във взаимодействие. Имаме информация, че не навсякъде има ефективен диалог и ако този проблем не се реши, ще го поставя на правителствено ниво, защото няма да позволя някой да спъва работата по ОП „Околна среда”, каза Джевдет Чакъров.

Разчетите на МОСВ показват, че за изграждането на всички пречиствателни станции по Черноморието са необходими около 200–220 млн. евро. Ресурсът го има, очаквам проектите на общините и ги призовавам да бъдат по-активни, посочи министърът. В момента все още не сте се събудили, господа кметове, след няколко месеца по-инициативните ще имат предимство, допълни още той. Министърът припомни, че ЕК много стриктно контролира изпълнението на Директивата за водите и на тази за водите за къпане. Ако не работим за тяхното изпълнение конкуренцията няма да спи, за това сме тук сега, след 1-2 години ще бъде късно и тогава ще работим под натиск, подчерта министър Чакъров.

Кметът на Варна Кирил Йорданов също отбеляза, че реализацията на тази програма зависи не само от осигуряването на необходимите средства, а и от изработването на адекватни управленски програми на общините и от тяхната отговорност.
Расим Муса от Министерството на земеделието и продоволствието представи възможностите за финансиране от Програмата за развитие на селските райони на пречиствателни станции в населени места с под 2000 жители, които не са от градски тип. Той посочи, че финансовите субсидии 100 % ще покриват всички разходи на общините, които ще реализират такива проекти – ще се заплаща от проектирането до завършване на строителството. Най-малките проекти трябва да са на стойност 10 000 евро, а максималната финансова помощ е 3 милиона евро. За целия период до 2013 година обаче една община може да получи финансиране до 10 милиона евро по тази мярка, уточни господин Муса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg